Dostupni linkovi

Policija priznala da nije reagovarala adekvatno na napad u Teksasu


Amerika nakon masakra u Teksasu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Amerika nakon masakra u Teksasu

Glavni službenik za bezbjednost u Teksasu rekao je da je policija donijela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi Robb.

"Kad bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se", rekao je Steven McCraw na konferenciji za novinare.

Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu vjerovali da se pucnjava još uvijek traje.

McCraw je potvrdio kako je policiji trebalo 40 minuta da uđe u školu i učionicu u kojoj se dogodila pucnjava. Učenici su iznutra više puta zvali policiju, neki su zvali i s mobitela već stradalih kolega i učiteljica.

Policajci nisu ušli u učionicu do 12:50, rekao je McCraw, kad su snage sigurnosti iskoristile ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa.

Potvrđeno je kako se ispred škole okupilo čak 19 policajaca, ali nisu ušli unutra. Nakon što je napadač ubijen, policija je kod njega pronašla čak 1657 komada streljiva.

Napadač je lutao ispred škole 12 minuta prije nego što je ušao, a da mu se pritom niko nije suprotstavio. To je kontradiktorno prethodnim saopštenjima u kojima je rečeno da je jedan policajac intervenisao i pucao.

Napadač je ubio 19 djece i dvije nastavnice, a potom ga je policija eliminisala 90 minuta nakon što je ušao u školu.

Ovo kašnjenje, u kombinaciji sa video-snimcima frustriranih roditelja koje policajci odvode sa lisicama na rukama dok je napadač još u zgradi, izazvali su nezadovoljstvo javnosti i pokrenuli pitanja o policijskoj intervenciji, prenosi Bi-Bi-Si.

Guverner Teksasa Greg Abot ranije ove sedmice je pohvalio "brz odgovor" i "hrabre lokalne zvaničnike", za koje je rekao da su intervenisali prije nego što je napadač ušao u školu.

XS
SM
MD
LG