Dostupni linkovi

Predsednik SAD nakon napada u školi u Teksasu: Vreme da se reaguje


Kada ćemo, za ime Boga, da se suprotstavimo lobiju oružja: Predsednik SAD Džo BBajden u obraćanju naciji nakon ubistva učenika u osnovnoj školi u Uvaldeu, Vašington, 24. maj 2022.
Kada ćemo, za ime Boga, da se suprotstavimo lobiju oružja: Predsednik SAD Džo BBajden u obraćanju naciji nakon ubistva učenika u osnovnoj školi u Uvaldeu, Vašington, 24. maj 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden uputio je hitan poziv na nova ograničenja vatrenog oružja nakon što je naoružani napadač pucao i ubio najmanje 19 dece u osnovnoj školi u Teksasu.

Bajden je u utorak uveče govorio iz Bele kuće jedva sat vremena nakon povratka sa petodnevnog putovanja po Aziji koje je bilo praćeno masovnim pucnjavama u SAD, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Založio se za akciju za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem nakon godina neuspeha i okrivio je proizvođače vatrenog oružja i njihove pristalice za blokiranje zakona u Vašingtonu.

„Kada ćemo, za ime Boga, da se suprotstavimo lobiju oružja?", rekao je vidno emotivan Bajden.

„Zašto smo voljni da živimo sa ovim pokoljem? Zašto stalno dozvoljavamo da se ovo dešava?"

Sa prvom damom Džil Bajden koja je stajala pored njega u Ruzveltovoj sobi, predsednik, koji je pretrpeo gubitak dvoje sopstvene dece – iako ne zbog nasilja iz oružja – govorio je o tuzi najmilijih i bolu koji će nositi učenici koji su preživeli.

„Izgubiti dete je kao da vam se otkine deo duše. Postoji šupljina u vašim grudima. Osećate se kao da ste uvučeni u to i nikada nećete moći da izađete“, izjavio je.

Pozvao je naciju da radi napornije da spreči sledeću tragediju, „Vreme je da ovaj bol pretvorimo u akciju“, rekao je on.

Najmanje 19 učenika ubijeno je u osnovnoj školi Rob u gradu Uvalde u Teksasu, u kojem živi mnogo latinoamerikanaca, prema lokalnim zvaničnicima. Među poginulima su i dve odrasle osobe.

Naoružani napadač je preminuo nakon što su policajci pucali na njega, saopštila je lokalna policija.

Samo nedelju dana ranije Bajden je, uoči svog prekookeanskog putovanja, otputovao u Bafalo da se sastane sa porodicama žrtava nakon što je napadač, vođen rasizmom, ubio 10 Afro. amerikanaca u prodavnici u Bafalu u Njujorku.

Uporedne tragedije poslužile su kao otrežnjujući podsetnici na učestalost i brutalnost američke epidemije masovnog oružanog nasilja, podseća AP.

„Ove vrste masovnih pucnjava se retko dešavaju bilo gde drugde u svetu“, rekao je Bajden, misleći da druge nacije imaju ljude ispunjene mržnjom ili problemima sa mentalnim zdravljem, ali nijedna druga industrijalizovana nacija ne doživljava oružano nasilje kao SAD.

"Zašto?" upitao je.

Predsednik SAD je ranije pozvao na zabranu napadačkog oružja, kao i na strožiju federalnu proveru osoba koje ga kupuju te na zakon koji ima za cilj da drži oružje van ruku onih sa problemima mentalnog zdravlja.

U utorak kasno, demokratski lider u Senatu Čak Šumer pokrenuo je moguću akciju u vezi sa dva zakona obaveznih provera za kupovinu oružja, ali nije zakazano glasanje.

Bajden je razgovarao je sa guvernerom Teksasa Gregom Abotom i ponudio „svaku pomoć“ koja je potrebna, saopštila je Bela kuća. Naredio je da se američke zastave vijore na pola koplja do zalaska sunca u subotu u čast žrtava u Teksasu.

„Nadao sam se da kada postanem predsednik neću morati ovo da radim ponovo“, rekao je. „Još jedan masakr.“

Ponavljajući Bajdenov poziv, bivši predsednik Barak Obama, koji je dan napada u Osnovnoj školi Sendi Huk nazvao najmračnijim u svojoj administraciji, rekao je: „Davno je prošlo vreme za akciju, bilo kakvu akciju. Mišel i ja tugujemo sa porodicama u Uvaldeu, koje doživljavaju bol koji niko ne bi trebalo da trpi. I mi smo ljuti. Skoro deset godina nakon Sendija Huka — i deset dana nakon Bafala — naša zemlja je paralizovana, ne strahom, već lobijem za oružje i političkim partijama koje su pokazale nespremnost da deluju na bilo koji način koji bi mogao da spreči ove tragedije", poručio je bivši predsednik SAD.

Kongres nije bio u mogućnosti da usvoji značajne zakone o nasilju u vezi sa oružjem još od kada su dvostranački napori da se pojačaju provere podataka o kupovini vatrenog oružja propali nakon pucnjave 2012. godine. Uprkos višemesečnom radu, zakon koji je podržala većina senatora, nije prošao jer nije uspeo da pređe cenzus od 60 glasova.

XS
SM
MD
LG