Dostupni linkovi

Teške riječi pred raspravu o imovini SPC u Crnoj Gori


Sa Sabora Srpske pravoslavne crkve na otvorenom, sa kojeg je Vlada Crne Gore pozvana da odustane od nacrta zakona: 15. jun 2019. u Podgorici
Sa Sabora Srpske pravoslavne crkve na otvorenom, sa kojeg je Vlada Crne Gore pozvana da odustane od nacrta zakona: 15. jun 2019. u Podgorici

Pojačane političke tenzije i nacionalističke strasti, uz korišćenje teških riječi pa i prijetnji. Tako izgleda politička scena u Crnoj Gori u susret otvaranju rasprave i usvajanju Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, do kraja godine u državnom parlamentu.

Tenzije su naročito bile vidljive tokom posljednjih rasprava poslanika u Skupštini Crne Gore, zbog čega je predsjednik parlamenta Ivan Brajović upozorio:

"Ovdje u ovom parlamentu i u čitavoj Crnoj Gori niko nikoga ne treba da se plaši, nikakvih nemira i vanrednih stanja ne može da bude. Država je spremna da vodi računa o bezbjednosti i sigurnosti ove države. Može bilo ko od vas da šalje zapaljive poruke, ali to neće uticati na funkcionisanje građana jer će država znati da vrlo precizno sačuva mir, stabilnost i bezbjednost".

Navedeno upozorenje je izrečeno nakon najava dijela poslanika opozicionih partija da će koristiti sva sredstva da onemoguće usvajanje Zakona o vjerskim zajednicama.

Zahtjevi Srpske pravoslavne crkve

Iako, Skupština Crne Gore još uvijek nije formalno zakazala datum početka rasprave, mada se pominje 26. decembar, Srpska pravoslavna crkva i prosrpske političke partije tvrde da se Vladinim prijedlogom Zakona o vjerskim zajednicama želi oteti imovina toj crkvi, te zahtjevaju da se zakon povuče iz procedure.

Naročito su se u predviđanju potencijalnih nemira u Crnoj Gori istakli poslanici opozicionog Demokratskog fronta. Poslanik Nebojša Medojević je, obraćajući se premijeru Dušku Markoviću, rekao:

"Vi imate priliku da povučete taj Zakon koji može da zakrvi Crnu Goru, kao i ustavna i statusna ovlašćenja. Ako mislite da ćete silom i nasiljem rješavati ovako važna pitanja i ponavljati zlu krv i otvarati nove rane, ući ćete u istoriju ali ne kao pozitivan primjer".

Premijer Duško Marković je poručio da je donošenje Zakona ustavna obaveza Vlade i o tome se razgovara posljednjih pet godina:

"Netačno je da je Zakon o vjerskim slobodama, zakon koji nacionalizuje crkvenu imovinu. Pročitajte ga, ne manipulišite. Zašto Manastir Ostrog da bude u vlasništvu srpske Patrijaršije (u Beogradu)? Ne može. Moramo to da dovedemo u red šta god vi o tome mislili".

Prethodnog dana, 17. decembra su poslanici opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović i Milan Knežević bili eksplicitniji u tvrdnjama da će spriječiti raspravu o Zakonu.

"Mi vam garantujemo da nećemo dozvoliti da se preko nas živih glasa o tom zakonu. Možete da nas pobijete, možete da nas pohapsite, dovedite specijalne jedinice, neće se glasati", rekao je Slaven Radunović.

Milan Knežević je pozvao poslanike Demokratske Crne Gore koji bojkotuje rad Skupštine, da se pojave na sjednici kada tema bude Zakon o vjerskim zajednicama:

"Da zaustavimo izglasavanje ovog zakona, na način da ćemo svi ovdje donijeti po flašu benzina, posuti ove klupe, posuti se i mi i ako treba da se zapalimo i mi i ova Skupština koja ne treba da postoji ukoliko je spremna da donese ovakav Zakon o slobodi vjeroispovjesti."

Pogrešna tumačenja, tvrdi Đukanović

Na insistiranje dijela opozicije da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti duboko antisrpski akt, reagovao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović:

"Kao što niko u DPS-u nema ništa protiv srpstva ni protiv srpskog nasljeđa koje postoji u Crnoj Gori, ali imamo protiv bjelaštva i protiv četništva. Jer bjelaštvo je uništilo srpstvo tradicionalne Crne Gore".

Sabor SPC u Podgorici: Vlada da povuče zakon
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Dijelu sjednice parlamenta je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je poručio da dio srpskih stranaka potpuno pogrešno tumači Zakon o vjerskim zajednicama.

"Apsolutna je neistina da se tim Zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve stečena do 1918. godine. Prvo 1918. godine nije bilo Srpske pravoslavne crkve, ona nastaje kao što znamo kasnije. Kome smeta da se kroz Zakon, bez ikakve otimačine, kroz redovan postupak pred crnogorskim sudovima dokaže šta je čije? Znate kome smeta? Onome koji zna da to nije njegovo i onome ko želi da bez dokazivanja zadrži ono što je nezakonito prisvojio", rekao je Đukanović.

Pozivanje Vučića u pomoć

I mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije zahtjeva da se Zakon povuče. On je u izjavi dnevnom listu "Dan" rekao:

"Ovako opasan, nedobronamjeran i zlonamjerno pripremljen zakon ne zaslužuje da se o njemu diskutuje i raspravlja u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori".

A Srpski nacionalni savjet Crne Gore uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga pozivaju da se uključi u rješavanje problema srpskog naroda u Crnoj Gori jer je kako su kazali "Zakon predviđa otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve, što je posljednja faza urušavanja srpskog identiteta".

Šta su uzroci krize?

Komentarišući podizanje političkih tenzija izazvanih najavom da će Vladin Zakon o vjerskim zajednicama biti dio dnevnog reda u Skupštini Crne Gore krajem godine, politički analitičar Boris Raonić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Crna Gora ulazi u veoma ozbiljan problem u više aspekata koji su izazvani niskom političkom kulturom, lošim funkcionisanjem institucija i činjenicom da je pažnja međunarodne zajednice smanjena prema Crnoj Gori.

"Ulazimo u jedan ozbiljan problem, ne samo po pitanju Zakona o vjerskim slobodama, već ukupno po međunacionalne odnose u Crnoj Gori. U kombinaciji sa socioekonomskim problemima, niskom političkom kulturom, pojačanim nacionalnim strastima, lošim funkcionisanjem institucija unutar države, ovo može da postane veoma ozbiljan problem. Mene brine što po prvi put u zadnje tri decenije, Crna Gora nema dovoljnu pažnju međunarodne zajednice. Manjak interesovanja međunarodne zajednice, nagomilani problemi i razočarenje u političke elite, mogu da iskomplikuju stvari u pravcu koji do sada nismo vidjeli", ocjenjuje Raonić.

Srpska pravoslavna crkva je zakazala protestni skup u Nikšiću u subotu 21. decembra i najavila donošenje mošti Svetog Vasilija Ostroškog, što je iz DPS-a ocjenjeno kao necivilizacijski i manipulatorski čin.

Najspornija odredba Zakona o slobodi vjeroispovjesti se odnosi na imovinu vjerskih zajednica, gdje se kaže: da će vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG