Dostupni linkovi

Tepić: Firmi brata Ane Brnabić 40 miliona evra iz budžeta; u Assecu kažu braniće se od neistina


Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde
Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde

Iz firme Asseco najavili su da će "svoj ugled od netačnih, zlonamernih, paušalnih optužbi braniti pred svim nadležnim institucijama", nakon što je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) iznela tvrdnje da je firma brata srpske premijerke Asseco SEE iz budžeta dobila 40 miliona evra.

Iz Asseco u odgovoru za RSE navode da je ta kompanija danima izložena "organizovanoj kampanji tokom koje se iznose neistine" o njenom poslovanju. Bord kompanije ističe "da u poslovima i ugovorima koji su tema medijskih navoda pored kompanije Asseco SEE učestvuje i dvocifren broj konzorcionih partnera, što je javno dostupan podatak".

Potpredsednica opozicione SSP Marinika Tepić pokazala je dokumente kojima se, kako tvrdi, dokazuje da je firma Igora Brnabića, rođenog brata premijerke Srbije Ane Brnabić, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz budžeta Srbije.

Tepić je nakon obraćanja novinarima ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu otišla i dokazni materijal, koji pokazuje poslovanje firme Asseco SEE Igora Brnabića s državnim firmama i institucijama, predala taj materijal ovoj instituciji.

„Firma Asseco Igora Brnabića, dve godine nakon izbora za premijerku njegove sestre Ane Brnabić, dobila je više od 40 miliona evra. Samo od Elektroprivrede Srbije (EPS) dobila je 20 miliona evra, a do tada zarada firme bila je minorna“, rekla je Tepić na konferenciji za novinare.

Kako je navela, pored EPS-a, firma premijerkinog brata dobijala je novac i od Nacionalne službe za zapošljavanje Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i mnogih drugih.

Tepić je dodala da je nakon postavljenja Ane Brnabić za premijerku u junu 2017, već u avgustu ubrzano otvorena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja prema zakona direktno odgovara njoj.

"Ta kancelarija je 15. novembra 2017. godine firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara. Ovo je najdirektniji mogući sukob interesa. Ne znam da li je ikada bilo ovoliko kristalno jasno", rekla je ona.

Igor Brnabić je novac, dodala je Tepić, od Kancelarije IT Vlade Srbije dobio za izradu "centralnog registra stanovništva2 i navela da je to "zanimljivo u godini lažnih izbora", da brat premijerke ima registar kakav možda nema ni Republički zavod za statistiku.

Mihajlović: Nema sukoba interesa

Direktor Vladine Kancelarije za IT Mihajlo Jovanović opovrgao je tvrdnje potpredsednice SSP Marinike Tepić i istakao da je kompanija Asseco na tenderu za izradu Centralnog registra stanovništva dala najbolju ponudu i da u tom slučaju nema sukoba interesa.

Jovanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Kancelarija za IT, od svog osnivanja, u avgustu 2017. godine, sprovela više od 90 postupaka javnih nabavki, da je sve transparentno i objavljeno na njihovom sajtu.

"Od tih 90 ugovora samo taj jedan je sa kompanijom Asseco, ni u jednom drugom slučaju ta kompanija nije ni izvođač, ni podizvođač", rekao je Jovanović.

Objasnio je da je Centralni registar stanovništva bio važan za efikasniju javnu upravu koja se, kaže, bazira na četiri osnovna registra - građana, pravnih lica, nepokretnosti adresa.

"Kada smo otvorili ponudu na tenderu za Centralni registar stanovništva, dobili smo informaciju da imamo samo dve ispravne ponude i da je najpovoljniju dala kompanija Asseco, pri čemu je cena bila jedini kriterijum", rekao je Jovanović.

Pošto je, kaže, znao da je u toj evropskoj firmi, jedan od direktora brat premijerke, Igor Brnabić, kontaktirali su Upravu za javne nabavke, od koje je 14. novembra 2019. godine zatraženo da se izjasni da li može sa kompanijom Asseco da se zaključi ugovor.

Uprava za javne nabavke je, kako je naveo, konstatovala da je Kancelarija za IT samostalni državni organ, da predstavnica Vlade nije predstavnik tog organa, kao i da njen brat nema uticaja na donošenje odluka u konkretnom postupku, te da samim tim nema mesta primeni odredbi zakona koje uređuju materiju sukoba interesa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić do objavljivanja ove vesti nije se oglašavala povodom tvrdnji koje je iznela potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Tepić je naglasila da firma Asseco ne posluje uvek direktno s institucijama koje se finansiraju iz budžeta, te je navela primer poslovanja Ministarstva pravde s firmom "Atos IT solušns", gde je u grupaciji dobavljača firma premijerkinog brata.

"Razlog zbog kojeg u Srbiji nema novca za učenike, profesore, studente i njihove snižene školarine, za nova radna mesta, lekare ali i razlog dodatnog zaduživanja Srbije na međunarodnoj berzi je to što je ‘bratija’ Brnabić ‘detonirala’ budžet Srbije. Ona je pored ‘bratije Vučić’ postala prva u čerupanju javnog budžeta", istakala je ona.

Osvrnuvši se na ranija obrazloženja Ane Brnabić na kritike poslovanja njenog brata sa državnim firmama, kada je upitala da li zato što joj je brat, Igor Brnabić ne treba da posluje, Tepić je naglasila da to jeste cena preuzimanja javne funkcije.

U odgovoru za RSE bord direktora firme Asseco ističe još da "Grupacija Asseco, u čijem je vlasništvu kompanija Asseco SEE u Srbiji, posluje u više od 55 zemalja".

Navode i da su "javni sektor, kao i sektor energetike, među strateškim oblastima Asseco grupe koja, kao priznati dobavljač rešenja za sektor energetike, nudi proizvode i usluge u ovom domenu u 40 zemalja na 4 kontinenta".

Bord direktora navodi da Asseco u Srbiji i regionu uspešno posluje 30 godina i da više od jedne decenije uspešno posluje sa javnim sektorom i sarađuje sa više od 20 institucija. Dodaju da su sve projekte dobili na osnovu stručnosti i rezultata koje postižu kao jedna o najvećih IT kompanija u Evropi.

XS
SM
MD
LG