Dostupni linkovi

Korupcija na Balkanu normalna društvena pojava


Ivo Sanader prilikom privođenja u Austriji, 10. prosinca 2010
Ivo Sanader prilikom privođenja u Austriji, 10. prosinca 2010
Gotovo svakoga dana, svakoga sata, u nekom dijelu Planete, neko nekoga pokušava korumpirati - i u tome uspije. Negdje se, na žalost, na korupciju gleda kao na normalnu društvenu pojavu. No, ne treba puno znanstvenih analiza da bi se shvatilo da se radi o bolesti koja uništava svako društvo.

Prema posljednjem izvještaju Trancparency International-a, jedan od četvoro ispitanika je davao mito korumpirajući, najčešće policajce, pa uposlene u zdravstvu, školstvu, državnim upravama, poreznim institucijama.

Prema definiciji - korupcija je zloupotreba javnih resursa radi osobnih interesa -, pa stoga govorimo o tome koliko su se pojedinci mogli na račun države obogatiti. Neki, poput bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, očito - mnogo.

Istraga za korupciju u Hrvatskoj dosegla je u četvrtak, 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, sam plafon - vrh hrvatske vlasti. Ali, umjesto u pritvor, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, samo pola sata prije no što je u Sabor stigao zahtjev za skidanjem njegovog zastupničkog imuniteta, pobjegao je iz zemlje, a lice mu se našlo na Interpolovoj tjeralici.

Mnogi očekuju da će se tek Sanaderovim privođenjem i svjedočenjem razotkriti golemi razmjeri korupcije u Hrvatskoj, koja, i prema najnovijim međunarodnim ljestvicama, još uvijek spada u zemlje „endemske ili totalne korupcije“.

Trenutno je pod istragom, ili u pritvoru, 30-tak direktora i menadžera iz državnih tvrtki, a od najviših dužnosnika, zasad su optuženi ili nepravomoćno osuđeni jedan potpredsjednik Vlade i jedan bivši ministar, piše u tekstu Obračun sa korupcijom pod pritiskom Bruxelesa? Ankica Barbir Mladinović.

Najkorumpiraniji dijelovi društva u BiH su političke partije, razvojne banke, agencije za privatizaciju, zdravstvene i obrazovne ustanove.

Građani Srbije ocjenjuju da su u njihovoj zemlji političke partije, ne samo najkorumpiraniji segment društva, nego i izvor sistemske korupcije, koji je gotovo „zarobio“ državu.

Samo 14 posto stanovnika Srbije dalo je ove godine pozitivnu ocjenu radu Vlade u borbi protiv korupcije, piše Branka Trivić u tekstu Političke partije izvor sistemske korupcije.

Rezultat godišnjeg indeksa percepcije korupcije u svijetu, koji objavljuje Transparency International (TI), BiH je smjestio na daleko. 91. mjesto, među 178 zemalja svijeta.

Bez obzira na sve, rijetki su građani spremni prijaviti korupciju, naročito među liječnicima ili profesorima, piše u tekstu Političke partije najkorumpiranije Marija Arnautović.

Korupcija je u Crnoj Gori jedan od ključnih problema države i društva, a sada i jedna od glavnih prepreka na daljem putu integracije u EU.

Iako Evropska komisija izričito zahtijeva konkretne rezultate za borbu protiv ove pojave, sudeći po stavovima predstavnika vlasti, čini se da još uvijek nema političke volje da se ovaj problem riješi, navodi se u tekstu Esada Krcića Korupcija među glavnim preprekama na evropskom putu.

U kosovskoj agenciji za anti-korupciju ističu da je razina korupcije na Kosovu na zabrinjavajućoj razini.

Predstavnici civilnog društva navode da su izjave o nultoj stopi tolerancije prema korupciji tek priča, te da zapravo ne postoji politička volja da se taj problem riješi, piše Amra Zejneli u tekstu Korupcija na svim nivoima vlasti.
XS
SM
MD
LG