Dostupni linkovi

Sanader uhićen u Austriji, čeka se izručenje



(Snimak hapšenja Ive Sanadera, Youtube, 10. prosinac 2010)


Ankica Barbir-Mladinović

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen je u petak u 15 sati i 50 minuta u austrijskoj pokrajini Salzburg, potvrdili su u Hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti i umiješanost u više korupcijskih afera zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.

Sanader je u četvrtak ujutro napustio Hrvatsku preko slovenske granice, a za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Brojni hrvatski novinari i policija cijelo su popodne bili u stanju pripravnosti na hrvatsko - slovenskoj granici, no, kako je za Sanaderom izdata Interpolova potjernica, mogla ga je uhititi i austrijska policija, što je i učinjeno.

Hrvatski mediji prenose detalje i kažu da je Sanader uhićen na autocesti, kraj Salzburga dok je plaćao cestarinu. Presreli su ga austrijski policajci u civilu i odmah prebacili na Regionalni sud u Salzburgu.

Glasnogovornik Hrvatske policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je hrvatska policija zaprimila telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, dr.sc. Ivo Sanader uhićen u 15,50 sati u salzburškoj regiji.

U hrvatskoj policiji, sukladno proceduri, očekuju i pismenu obavijest i na termelju nje će pokrenuti popstupak za izručenjem.

Izručenje bi moglo potrajati


Mnogi procjenjuju da bi sam postupak izručenja mogao potrajati i više mjeseci, pogotovo ako se pokaže da osumnjičeni Sanader ima dvojno, austrijsko-hrvatsko državljanstvo, što još nije potvrđeno, ali ni demantirano.

Svjedočenje Sanadera pred saborskim povjerenstvom, listopad 2010
Naime, Sanader je prije rata godinama živio i radio u Austriji, no, nikad nije spominjao dvojno državljanstvo.

Mnogi podsjećaju na proceduru izručenja, optuženog generala Vladimira Zagorca, također iz Austrije, koja je dugo trajala, jer Austrija ima zakon po kojem ne izručuje svoje državljane, a Hrvatska još nije članica Europske unije.

Postupak bi mogao biti jednostavan jedino ukoliko Sanader sam zatraži da ga se odmah izruči Hrvatskoj.

U petak kasno popodne završen je i pretres Sanaderove kuće u Zagrebu, odneseni su razni dokumenti i računala.

Nekoliko korupcijskih afera


Riječ je o prvom hrvatskom premijeru u povijesti koji se kazneno goni, a osumnjičen je za udruživanje i počinjenje kaznenih djela te zlouporabu položaja i ovlasti u nekoliko korupcijskih afera, od najpoznatije FIMI medija, izvlačenje milijuna kuna iz javnih poduzeća preko te markentinške agencije, čija direktorica je također u pritvoru.

Prema iskazima svjedoka, novci su završavali u privatnim džepovima ili 'crnim fondovima' vladajućeg HDZ-a.

Zatim, afera HEP zbog koje je u četvrtak uveče u središtu Zagreba uhićen i Sanaderov bliski prijatelj Robert Ježić, većinski vlasnik DIOKI grupe i riječkog Novog lista.

Prema dosadašnjim iskazima i svjedočenju bivših čelnika HEP-a, osobito Ivana Mravka, upravo je Sanader pogodovao da se Ježićevim petrokemijskim tvrtkama isporučuje struja ispod tržišne cijene, kao i mostarskom Aluminiju, zbog čega je HEP pretrpio milijunske gubitke.

Tajkunu Ježiću određen je u petak također jednomjesečni zatvorski pritvor.

Iako je Sanader napustio zemlju samo pola sata prije no što je u Hrvatski Sabor stigao zahtjev Državnog odvjetništva za njegovim pritvaranjem i skidanjem zastupničkog imuniteta, Ivo Sanader je u nekoliko sms poruka prijateljima i nekim novinarima ponavljao kako nije pobjegao već samo otputovao na ranije dogovoreni poslovni sastanak i da će se vratiti, što mu je malo tko vjerovao.

Povratak je u petak ujutro najprije najavio preko prijatelja Jerka Rošina, HDZ-ovog sabaorskog zastupnika.

"Rekao mi je da se vraća i da prekida putovanje i sastanak zbog kojeg je otišao i da će popodne ili najkasnije rano predvečer biti ovdje u Hrvatskoj"
, rekao je Rošina.

HDZ-ovac i donedavni Sanaderov stranački kolega Andrija Hebrang ljut je na svog nekadašnjeg prijatelja.

"Čoveku koji je pobegao od hrvatskog pravosuđa ne vjerujem ništa"
, kaže on.
XS
SM
MD
LG