Dostupni linkovi

Tela devet ubijenih u Kumanovu prebačena na Kosovo, sledi nova obdukcija


Ilustracija
Ilustracija

Tela devet državljana Kosova poginulih u oružanom sukobu u Kumanovu prebačena su na Kosovo u petak, u ranim jutarnjim satima.

Porodice poginulih preuzele su tela oko 3:15, a povrka je na Kosovo ušla u 4:10 preko graničnog prelaza Elezov Han (Đeneral Janković)

Identifikovani državljani Kosova ubijeni u sukobu u Kumanovu su: Xhafer (Hysen) Zymeraj, Beg (Miftar) Rizaj, Mirsad (Osman) Ndrecaj, Valon (Selim) Kabashi, Turgaj (Mehmet) Gashi, Samid (Bajram) Kastrioti, Hysen (Latif) Rushiti, Fatlum (Kadri) Vishesela i Arben (Qerim) Rexhaj.

Pored članova porodice, identifikaciji tela prisustvovali su i ambasador Kosova u Makedoniji Ylber Hysa i direktor Odeljenja za sudsku medicinu Kosova Arsim Gërxhaliu.

Kosovski ambasador Hysa je izjavio da je postupak identifikacije tela u Skoplju trajao više od 12 sati zbog komplikovane procedure oko prikupljanja dokumentacije.

“Razlozi su tehničke prirode. U pitanju su tamošnji zakoni koji i nisu tako jednostavni jer se ne radi o prirodnoj smrti, već o smrti pod drugim okolnostima”, kazao je on.

Odmah po ulasku na teritoriji Kosova, Gërxhaliu je izjavio za RSE da su nakon dugih birokratskih procedura makedonskih vlasti, članovi porodica identifikovali tela i zatražili da se na Kosovu ponovo uradi njihova obdukcija. Tela su potom prebačena u mrtvačnicu.

Zahtev za obdukciju uputio je i Behxhet Shala iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

„Ako je potrebno, država treba da investira i u strane stručnjake kako bi se uradila super ekspertiza i utvrdio uzrok njihove smrti. Kada se to bude saznalo, onda može da se obavi njihova sahrana, u suprotnom, mnoge stvari će ostati misteriozne i neobjašnjene“, kazao je Shala.

On dodaje da Savet insistira da se rasvetle činjenice da li su ove osobe ubijene tokom sukoba u Kumanovu ili nakon što su se predali.

„Postoje mnoge sumnje, zato što svedoci koji su učestvovali u sukobu kažu da su neki od njih bili ranjeni, a kasnije su se našli na listi ubijenih. Medicina je toliko unapredovala da se može konstatovati i vreme i uzrok smrti“, kaže Shala.

Proces obdukcije može potrajati dva do tri dana, kažu iz Odeljenja za sudsku medicinu.

Tokom sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, poginulo je 18 osoba, od kojih osam makedonskih policajaca i 10 članova oružane grupe. Makedonske vlasti su prethodno saopštile podatak o 22 žrtve, od kojih je 14 pripadalo oružanoj grupi.

XS
SM
MD
LG