Dostupni linkovi

Makedonija: Pet poginulih, više od 30 ranjenih policajaca, veći deo grupe se predao


Pucnji u Kumanovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Kumanovo, 9. maj 2015.

Pet policajaca je poginulo, a više od 30 je ranjeno u celodnevnoj akciji razbijanja terorističke grupe u kumanovskom Divljem naselju, saopštila je na pres konferenciji u subotu naveče ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska.

"Na žalost, operacija na terenu još uvek traje, sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan. Jutros smo počeli akciju protiv terorističke grupe čiji je cilj bio da napadne državne institucije. Koliko su bili opasni, pokazuje i to da su čitavih 16 sati pružali otpor. Oni su koristili automatsko oružje, bombe i snajpere. Bili su iz Makedonije i iz jedne susedne drzave," saopstila je ministarka.

Jankuloska je rekla da za sada nema informacija o poginulim civilima i da ima poginulih terorista, ali da ne znaju tačan broj. Ona je dodala da su šestorica policajaca pogođeni u poslednjem satu za vreme cišćenja terena, pošto se veći deo terorista predao oko 18 sati.

Neki mediji su prethodno javili da se 30-ak članova grupe predalo policiji.

Obraćanje javnosti Jankuloske je, osim portparola policije, jedina zvanična izjava nekog makedonskog zvaničnika.

Ona je istakla da je ovo što se događa u Kumanovu previše ozbiljno da bi neko to koristio to za sticanje političkih poena, pa je pozvala političke partije da se uzdrža od provokacija.

Oko 20 sati, u takozvanom Divljem naselju je bilo mirnije nego tokom popodneva, ali su se još uvek mogli čuti povremeni pucnjevi.

U subotu uveče je bilo najavljeno i obraćanje premijera Nikole Gruevskog, ali on se do ponoći nije obratio javnosti.

U međuvremenu je predsednik države Gjorge Ivanov prekinuo posetu Rusiji i vratio se u zemlju. Iz njegovog kabineta je saopšteno da će biti sazvan i Savet bezbednosti Makedonije.

Sve veće političke partije i predstavnici stranih ambasada su pozvale građane na mirno ponašanje i da ne podležu nikakvim provokacijama, te apelovale na brzu stabilizaciju u zemlji.

U Kumanovu su se i tokom popodneva čuli pucnji iz vatrenog oružja iz naselja gde je u subotu ujutro počela akcija policije. Taj deo grada je bio blokiran i mogla su mu mu pristupiti samo vozila policije i hitne pomoći.

Deo povređenih su prevezeni vozilima prve pomoći, a deo helikopterima.

U ostalim naseljima saobraćaj se odvijao normalno, ali je bilo primetno pojačano policijsko prisustvo. Deo žitelja naselja je evakuisan.

Ambasada SAD je, prije zvanične objave broja poginulih i ranjenih, objavila saopštenje u kome izražava žaljenje za ljudske žrtve i povređene.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su tokom dana kazali da su počeli akciju protiv terorističke grupe koja je u subotu u pet sati ujutro otvorila vatru.

"Informacije do kojih smo došli ukazuju na to da je grupa ušla ilegalno u Makedoniju iz jedne susedne države i preko svojih ljudi se sklonila i utvrdila pripremajući se za naredne terorističke napade. Nadležne službe Ministarstva su locirale grupu u kumanovskom Divom naselju u nekoliko kuća. Saznanja govore da se radi o grupi koja je dobro naoružana i obučena za borbu u ovakvim uslovima", rekao je Ivo Kotevski, portparol MUP-a.

Građane Kumanova je u subotu ujutro probudila i uznemirila pucnjava iz vatrenog oružja, te nadletanje helikoptera iznad takozvanog Divog naselja, koje se nalazi na ulazu u grad iz Skoplja, a gde većinski živi stanovništvo albanske nacionalnosti.

Nešto pre osam sati nekoliko pucnjeva se čulo i u centralnom gradskom području, javio je dopisnik RSE.

(Fotogalerija: Kumanovo, 9. maj, 2015.)


Albanci koji tu žive su katali da uznemireni i začuđeni, te nisu znali šta se događa. Oni su pozvali građane da ostanu smireni, kao i da maksimalno sarađuju sa policijom.

Mnogi su bili uplašeni i nisu izlazili iz svojih domova.

"Narod nema ni za hleb. Ne trebaju nam nikakvi konflikti", ističe jedan građanin.

Kumanovci iz drugih etničkih zajednica smatraju da je sada najpotrebnije jedinstvo svih i da se sve reši bez provokacija.

Sličan apel je uputila i partija Albanaca u vlasti, Demokratska unija za integracije.

"Samo stabilna i sigurna Makedonija može biti od koristi celom regionu. Nikakva destabilizacija zemlje nije u interesu albanskog naroda u regionu," navodi se u saopštenju.

I gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski moli građane da ne podležu nikavim provokacijama. On ističe da se mesecima najavljuje "kriza" u kumanovsko-lipkovskom regionu i da se ona zaista i desila.

Prema njemu, ovi incidenti su ozbiljniji nego oni iz 2001. godine kada Kumanovo nije ušlo u konflikt.

On je izrazio uverenje da će se situacija brzo stabilizirati.

XS
SM
MD
LG