Dostupni linkovi

Američki sudac blokirao provedbu gotovo potpune zabrane pobačaja u Teksasu


Pristalice reproduktivnog izbora učestvuju u nacionalnom Maršu žena, održanom nakon što je Teksas uveo gotovo potpunu zabranu pobačaja i pristupa lijekovima koji izazivaju pobačaj, u Brownsvilleu, Teksas, 2. oktobra 2021.
Pristalice reproduktivnog izbora učestvuju u nacionalnom Maršu žena, održanom nakon što je Teksas uveo gotovo potpunu zabranu pobačaja i pristupa lijekovima koji izazivaju pobačaj, u Brownsvilleu, Teksas, 2. oktobra 2021.

Savezni sudac je privremeno blokirao gotovo potpunu zabranu pobačaja u Teksasu u sklopu tužbe koju je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da zakon stupi na snagu.

Presuda okružnog suca Roberta Pitmana u Austinu sprječava saveznu državu Teksas u provođenju zakona koji podržavaju republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest sedmica trudnoće, dok se parnice oko njegove zakonitosti nastavljaju.

Slučaj je dio žestoke pravne bitke oko pristupa pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u kojem brojne savezne države provode ograničenja.

"Ovaj sud neće dopustiti da se ovo šokantno oduzimanje toliko važnog prava nastavi još jedan dan", napisao je sudac Robert Pitman u svojoj presudi, na koju se savezna država Teksas može žaliti, piše Reuters.

Teksas je obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu Petom okružnom apelacionom sudu, koji se oslanja na konzervativce, postavljajući tako scenu za sljedeću fazu pravne bitke.

"Večerašnja presuda važan je korak naprijed prema vraćanju ustavnih prava žena u cijeloj državi Teksas", napisala je u srijedu 6. oktobra u saopštenju portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

"Borba je tek počela, kako u Teksasu tako i u mnogim državama širom ove zemlje gdje su prava žena trenutno napadnuta", dodala je.

Bidenovo ministarstvo pravosuđa 9. septembra tužilo je saveznu državu Teksas u nastojanju da blokira provođenje novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj državi.

Američki Vrhovni sud u septembru većinom glasova odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šeste sedmice trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

XS
SM
MD
LG