Dostupni linkovi

Vojska spremna da interveniše u Iranu


Iranske proteste podržao Reza Pahlavi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Iranske proteste podržao Reza Pahlavi

Antivladini protesti u Iranu ušli su u drugu sedmicu. U tri provincije raspoređena je Revolucionarana garda, a šef iranske armije objavio je u četvrtak da je vojska spremna da pomogne policijskim snagama u gušenju demonstracija.

Vlada nastavlja sa blokadom socijalnih mreža. Održani su i novi provladini skupovi.

Istovremeno je dobitnica Nobelove nagrade za mir, Širin Ebadi apelovala je na svoje zemljake da nastave sa protestima u intervjuu objavljenom 4. januara.

Saudijska pan-arapska TV Asharq Al-Awsat citirala je najprominetniju iransku advokaticu za ljudska prava, koja je poručila da Iranci treba da ostanu na ulicama i da im Ustav garantuje pravo na demonstracije.

Ebadi, dobitnica Noebelove nagrade za mir 2003., koja sada živi u Londonu, jedna od nekoliko najoštrijih kritičara iranske vlasti, pozvala je Irance da prestanu plaćati vodu, gas, struju i poreze vlastima. Takođe je apelovala na njih da podignu novac iz banaka da bi izvršili ekonomski pritisak na vladu, kako bi prestali da koriste silu i izađu u susret zahtjevima građana.

“Ako vlada nije htjela da vas sluša 38 godina, vaša uloga je da ignorište ono što vlada sada govori“, citirala je saudijska televizija Ebadi.

Zapad iskazuje zabrinutost, traži uzdržanost u primjeni sile i podsjećaju da na pravo građana na ukupljanje i slobodno iznošenje stavova.

Nije još uvijek jasno da li su demonstracije u Iranu manje nego su bile u proteklih šest dana. Na video snimcima iz Teherana, Kazeruna, Malajera, Novšahra i još nekih drugih gradova vide se protesti protiv vlasti, ali Radio Slobodna Evropa nije mogao nezavisno potvrditi autentičnost snimaka i izvještaja o protestima.

Protesti u Teheranu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Protesti, koji su započeli zbog teške ekonomske situacije, naročito među mladim nezaposlenim Irancima i slabo plaćenom radničkom klasom, pretvorili su se u ustanak protiv moći i privilegija koje ima vladajuća elita, naročito vrhovni vjerski vođa ajtolah Ali Hamnei, koji je pak za proteste optužio "neprjatelje" izvana.

Protesti u kojima je do sada smrtno stradalo najmanje 22 ljudi, a uhapšeno više od 1.000 počeli su 28. decembra i predstavljaju najveći izazov za iransku teokratsku vlast od velikih protesta, zbog kako se sumanjalo, krađe predsjedničkih izbora održanih 2009.

Toga je očigledno svjesna i iranska vlast koja je u srijedu objavila da su rasporedili Revolucionarnu gradu u tri provincije, dominatno one u kojima je zabilježen najveći broj stradalih.

Komandant Revolucionarne garde, general major Mohamad Ali Džafari je rekao da su rasporedili snage u provincijama Hamadan, Isfahan i Lorestan da bi se, kako je definisao, "borili sa pobunom".

Revolucionarna garda Irana je oružani štit iranske šiitske teokratije, i bila je instrument represije nad demonstracijama 2009.

U četvrtak je pak objavljeno da je i vojska spremna da pomogne policijskim snagama u obuzdavanju pobune iako je, kaže, "malih razmjera", a vlast je proglasila kraj nemira.

General major Abdolrahim Musavi je rekao da je policija već ugušila proteste, ali da su i oni spremni.

“Iako je ova slijepa pobuna tako malih proprcija da su policijske snage bile u stanju da je sasjeku u korijenu …. Možete biti sigurni da su vaši drugovi iz Islamske republikanske armije spremni da se suprotstave prevarantskim slugama ‘Velikog Satane’ (SAD)“, poručio je šef iranske armije.

"Veliki Satana" je termin koji zvanični Teheran upotrebljeva za kvalifikovanje SAD koje drže za neprijatelja.

Američki predsjednik Donald Trump je u tweetovima više puta podržao iranske proteste i obećao pomoć antivladinim demonstrantima u "odgovarajuće vrijeme". SAD su takođe najavile da će razmotriti nove sankcije protiv Irana.

I američki potpredsjednik Mike Pence je podržao Trumpove tweetove, porukom da Iranci na SAD treba da gledaju kao na svog “prirodnog saveznika” u njihovom zahtjevu za slobodom i demokratijom.

“Moj cilj … i moje molitve su da narod Irana…mladi ljudi, kao i dobro obrazovani ljudi, shvate da su Sjedinjene Američke Države, za narod ove zemlje njihov prirodni saveznik. Želimo da vidimo da ostvare slobodnu i demokratsku budućnost. Želimo da vidimo da se udaljavaju od režima koji predstavlja prijetnju svijetu“, rekao je Pence u intervju za Glas Amerike (VOA).

Tonovi iz SAD, Saudijske Arabije i Izraela će nas odvesti u rat: Emmanuel Macron
Tonovi iz SAD, Saudijske Arabije i Izraela će nas odvesti u rat: Emmanuel Macron

Dok SAD otvoreno podržavaju demonstracije, evropski lideri su znatno oprezniji. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je ton komentara o protestima koji stiže iz Vašingtona, Izraela i Saudijske Arabije „gotovo takav da će nas odvesti u rat“ .

Njemačka vlada je juče saopštila da protesti protiv ekonomske i političke situcije u Iranu "zaslužuju naše poštovanje".

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je poručio da ljudima mora biti omogućeno da iskažu svoje nezadovoljstvo ekonoomskim i političkim razvojem situacije u zemlji i da to treba da se dogodi u mirnim uslovima te da vlast ne smije odgovoriti sa silom, jer se sloboda govora mora poštovati. Potom je rekao:

“Mi snažno savjetujemo protiv toga da je ovo unutrašnje pitanje iranskog konflikta, čiji se jedan dio odnosi na ekonomiju a drugi očigledno na politiku, što u potpunosti razumijemo-pogrešno ne protumači na međunarodnoj sceni. To neće olakšati situaciju”.

Istovremeno, Reuters je u srijedu javio da su tri pripadnika iranske obavještajne službe ubijena u sukobima u zapadnom gradu Piranšaru, kako je javila novinska agencija Mehr, pozivajući se na saopštenje Revolucionarne garde.

Tri obavještajca su poginula u "sukobima sa antirevolucionarnim elementima", navodeno je u saopštenju. U saopštenju se pak ne navodi da li je sukob povezan sa antivladinim protestima.

Iranski pravosudni zvaničnik je u srijedu izjavio da je jedan evropski građanin uhapšen na antivaldinom protestima u Borudžerdu na zapadu Irana, ali nije precizirao nacionalnost uhapšene osobe.

"Evropski građanin je uhapšen u okrugu Borudžerd....ta osoba je obučavana od strane evropskih obavještajnih službi i predvodila je napade" rekao je Hamidreza Abolhasani, šef tamošenjeg pravosuđa ta agenciju Tasnim, prenosi Reuters.

​Širom Irana u srijedu i četvrtak održani su i provladini protesti. Državna televizija je prenosila skupove širom zemlje gdje su pristalice vlasti nosili slike ajtolaha Hamneija vrhovnog vođe zemlje od 1989.

Provladini demonstranti su uzvikivali sljedeće parole:

"Krv u našim venama je naš poklon našem lideru", kao i "Mi nećemo ostaviti našeg lidera samog".

Za antivladine proteste su optužili SAD, Britaniju i Izrael, uzvikujući "Pobunjenike treba ubiti " te "Smrt američkim plaćenicima".

U srijedu je više od 100 iranskih žena aktivistkinja, među njima i dobitnica Nobelove nagrade Širin Ebadi, podržalo otpor protiv vlasti. Apelovali su na Teheran da poštuje volju naroda na okupljanje i slobodno iznošenje stavova, što je formalno zagarantovano iranskim ustavom.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Husein pozvao je Iran u srijedu da obuzda svoje snage bezbjednosti od daljeg nasilja nad demonstrantima, da poštuju pravo građana na okupljanje i slobodno iznošenje stavova. Apelovao je i na "temeljnu, nezavisnu i nepristrasnu istragu svih akata nasilja koji su se dogodili".

Generalni sekretar UN Antonio Guterres pozvao je na "izbjegavanje nasilja" u Iranu i zatražio da svi protesti u zemlji budu "mirni", rekao je portparol UN Farhan Aziz Hak.

Guterres je "zabrinut zbog razvoja situacije u Iranu" i poziva vlasti te zemlje da "poštuju pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG