Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN poziva na spuštanje tenzija u Iranu


Zeid Ra'ad al-Hussein, šef UN agencije za ljudska prava

Šef agencije Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein pozvao je Iran u srijedu da obuzda svoje snage bezbjednosti od daljeg nasilja nad demonstrantima, da poštuju pravo građana na okupljanje i slobodno iznošenje stavova.

Hussein je naveo u saopštenju da je više od 20 ljudi stradalo i da je nekoliko stotina demonstranata uhapšeno širom Irana, te je apelovao na "temeljnu, nezavisnu i nepristrasnu istragu svih akata nasilja koji su se dogodili".

Demonstranti "imaju pravo da se čuje njihov glas," rekao je UN zvaničnik dodajući da mora biti "skoncentrisani napor vlasti da osiguraju da sve snage bezbjednosti reaguju na odgovarajći na način kada je neophodno ali u potpunom skladu sa međunarodnim pravom".

Šahidi: Najveći protesti od Iranske revolucije

Iranski pravosudni zvaničnik je u srijedu izjavio da je jedan evropski građanin uhapšen na antivaldinom protestima u Borudžerdu na zapadu Irana, ali nije precizirao nacionalnost uhapšene osobe.

"Evropski građanin je uhapšen u okrugu Borudžerd....ta osoba je obučavana od strane evropskih obavještajnih službi i predvodila je napade" rekao je Hamidreza Abolhassani, šef tamošenjeg pravosuđa ta agenciju Tasnim, prenosi Reuters.

U Iranu se danas održavaju protesti vladinih pristalica nakon višednevnih protesta protiv ekonomske i političke situacije u zemlji protiv vlade.

Američki predsjednik Donald Trump je obećao podršku antivladinim demonstrantima u "odgovarajuće vrijeme".

"Takvo poštovanje za građane Irana koji pokušavaju da zbace svoju korumpiranu vladu. Vidjećete podršku SAD u odgovarajuće vrijeme" napisao je Trump na Twitteru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG