Dostupni linkovi

Tegeltija uputio EK listu prioritetnih infrastrukturnih projekata u BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija uputio je Evropskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, kako bi bio urađen ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, saopšteno je u četvrtak iz Vijeća ministara BiH.

Na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrkuturnih projekata, akcenat je stavljen na projekte iz oblasti transporta i energetike.

Na listi su: brza cesta Brčko - Tuzla - Živinice, brza cesta Lašva - Travnik - Jajce, brza cesta Mostar - Široki Brijeg – Hrvatska, željeznička pruga Vareš – Banovići, saniranje i elektrifikacije pruge Doboj -Tuzla- Zvornik.

Među infrastrukturnim projektima je i plinovod Travnik – Zagvozd, projekat HE Buk Bijela, izgradnja autoputa na koridoru Vc kroz Republiku Srpsku (Vukosavlje - Doboj), izgradnja puta Brod na Drini (Foča) i Hum (Šćepan Polje) sa međudržavnim mostom, te remont dionice pruge Šamac – Doboj.

“Cilj ovih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana”, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeće ministara BiH podsjećaju na deklaraciju sa Samita iz Zagreba održanog 6. maja, kada je Evropska komisija (EU) najavila izradu ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

Pomoć je potrebna, kako je navedeno, za pružanje dugoročne podrške ekonomskom oporavku, podsticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona EU.

EU je do sada izdvojila više od 300 miliona eura za BiH, od čega 250 miliona eura makro-finansijske pomoći, te 80 miliona hitne pomoći za medicinski sektor i mala preduzeća.

XS
SM
MD
LG