Dostupni linkovi

Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre


Mirovni pregovori o Avganistanu u Dohi, jul 2019. godine, arhivska fotografija

Talibani će sprovesti desetodnevni prekid vatre sa američkim vojnicima, smanjiće nasilje prema avganistanskim snagama i razgovaraće sa zvaničnicima administracije, ukoliko bude postignut sporazum sa pregovaračima SAD u Dohi, prenosi agencija Rojters izjave dva izvora.

Navode da je rukovodstvo talibana razgovaralo i postiglo saglasnost da će sprovesti desetodnevni prekid vatre sa američkim snagama nakon potpisivanja dogovora sa zvaničnicima SAD u Dohi.

"Amerikanci su željeli da objave prekid vatre tokom mirovnih razgovora što smo odbili, ali naš savjet je saglasan sa prekidom vatre na dan kada sporazum bude postignut", rekao je jedan od talibanskih vojnih lidera.

On je naglasio da se nakon stupanja na snagu prekida vatre talibani i avganistanska administracija mogu direktno sresti u NJemačkoj. Talibani su prethodno odbijali susrete sa predstavnicima avganistanskih vlasti.

Talibani i američki pregovarači sreli su se u srijedu i juče u Dohi radi razgovora o potpisivanju mirovnog sporazuma.

Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin rekao je da su razgovori između dvije strane bili korisni i da će se nastaviti u narednih nekoliko dana.

Razgovore između talibana i SAD radi okončanja osamnaestogodišnjeg rata u Avganistanu prekinuo je u septembru američki predsjednik Donald Tramp nakon smrti vojnika u napadu pobunjenika.

Razgovori su nastavljeni nakon posjete Trampa vojnicima SAD u Avganistanu u novembru, ali su ponovo na pauzi" od prošlog mjeseca kada su talibani u samoubilačkom napadu na američku bazu izvan Kabula ubili dva civila.

XS
SM
MD
LG