Dostupni linkovi

Pakistan i talibani pozvali na nastavak mirovnih pregovora sa SAD


Avganistanski vojnik tokom borbe s talibanskim ekstremistima u Kunduzu
Avganistanski vojnik tokom borbe s talibanskim ekstremistima u Kunduzu

Mirovni pregovori u Afganistanu moraju se nastaviti što je prije moguće, zatražili su u četvrtak pakistanske vlasti i militantna grupa talibana, nakon što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca prekinuo pregovore kojima je bio za cilj okončanje najdužeg rata koje su Sjedinjene Države ikada vodile, prenosi agencija Fena.

Trump je zaustavio pregovore s tom grupom, čiji je cilj bio postizanje sporazuma da se američke i druge strane trupe povuku, a talibani bi dali određene sigurnosne garancije, nakon bombaških napada u Kabulu u kojem je ubijeno 12 osoba, uključujući američkog vojnika.

"Obje strane složile su se oko potrebe za što skorijim ponovnim uspostavljanjem mirovnog procesa", izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova u četvrtak nakon što se ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi sastao sa talibanskom delegacijom koja je u posjeti Islamabadu.

Američka ambasada u pakistanskom glavnom gradu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, javio je Reuters.

Sjedinjene Države dugo su smatrale da je saradnja Pakistana presudna za napore na okončanju rata u Afganistanu.

Do sastanka je došlo kada je Zalmay Khalilzad, najviši američki izaslanik uključen u mirovne pregovore, također posjetio Islamabad radi razgovora s vladom, mada nije bilo jasno da li će se sastajati s predstavnicima militantnih talibana.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG