Dostupni linkovi

Američki odgovor vazdušnim napadima na talibane


Gazni, Afganistan

Američki vojni avioni i helikopteri pokrenuli su vazdušne napade 10. augusta kako bi se suprotstavili talibanskom napadu na afganistanski grad Gazni, gdje su u toku teške borbe dok sigurnosne snage pokušavaju odbiti militante.

Borbe su natjerale vlasti da zatvore autoput koji povezuje Gazni sa Kabulom, a sigurnosni zvaničnik rekao je da su pripadnici policije raspoređeni da pomognu u blokadi napredovanja talibana u gradu.

Najmanje jedan afganistanski vojnik je ubijen, dok ih je nekoliko ranjeno, izjavio je glasnogovornik guvernera ove pokrajine, Arif Nuri za AFP.

U minobacačkim napadima pogođene su kuće civila i vojni kontrolni punktovi, a tijela desetina talibanskih boraca ležala su na ulicama, rekao je on.

Talibani su počeli napad kasno 9. augusta sa nekoliko pozicija udaljenih oko 150 kilometara od Kabula, saopćili su zvaničnici ove provincije.

"Talibani ispaljuju projektile blizu stambenih i poslovnih oblasti, u proteklih osam sati nije bilo ni minuta minuta tišine", rekao je neimenovani visoki zvaničnik vlade u Gazniju.

"Ne možemo izaći iz naših domova da pomognemo povrijeđenima ili sklonimo tijela", rekao je zvaničnik.

Talibani su izdali saopćenje u kojem navode da imaju pod kontrolom "većinu vladinih zgrada u gradu."

Militantna grupa tvrdi da je nekoliko vojnika poginulo ili ranjeno, dok su tri talibana poginula i osam ranjenih.

Međutim, glasnogovornik Ministarstva odbrane Muhamed Radmaniš rekao je da je grad pod kontrolom vladinih snaga. Ministarstvo nije saopćilo da li su neki od pripadnika njihovih snaga poginuli ili ranjeni.

Avganistanske snage u Kabulu, ilustrativna fotografija
Avganistanske snage u Kabulu, ilustrativna fotografija

Vojska SAD-a takođe je saopćila da je grad i dalje pod kontrolom vlade.

"Američka vojska je jutros odgovorila zračnim napadima u znak podrške u Gazniju", tvitovao je zvanični profil američkih snaga u Afganistanu.

Napad na Gazni najnoviji je u nizu pokušaja talibana da okupiraju urbane centre.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama svrgnula je talibane sa vlasti u Afganistanu nakon što su militanti Al-Kaide izvršili napade 11. septembra 2001. na Sjedinjene Države.

Ali vlada podržana od strane zapadnih zemalja bori se da se odbrani od talibana i drugih militantnih grupa od povlačenja većine NATO snaga 2014. godine.

U maju su talibani napadali grad Farah. Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi, afganistanski komandosi i vazdušni udari američkih snaga natjerali su militante da se povuku u predgrađe grada.

Talibanski lideri su ignorisali ponudu vlade za direktne mirovne pregovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG