Dostupni linkovi

Gazni: Vazdušni udari snaga SAD kao odgovor na napad talibana


Talibani su počeli napad kasno uveče 9. avgusta sa nekoliko pozicija oko grada

Američki vojni avioni i helikopteri pokrenuli su vazdušne udare kako bi se suprotstavili talibanskom napadu na avganistansku provincijalnu prestonicu Gazni, gdje su u toku teške borbe pošto snage bezbednosti pokušavaju odbiti militante.

Borbe su podstakle vlasti da zatvore autoput koji povezuje Gazni sa Kabulom, a zvaničnik bezbednosti rekao je da su pripadnici policije raspoređeni da spreče napredovanje talibana u gradu.

Najmanje jedan avganistanski vojnik je ubijen, a još sedmoro je ranjeno u borbama, izjavio je portparol pokrajinskog guvernera Arif Noori za novinsku agenciju AFP.

Minobacački napad izveden je na privatne kuće i vojne kontrolne punktove, a tela desetina talibanskih militanata su na ulicama, rekao je on.

Talibani su počeli napad kasno uveče 9. avgusta sa nekoliko pozicija oko grada 150 kilometara jugozapadno od Kabula, saopštili su zvaničnici provincije.

"Talibani ispaljuju projektile na stambena i komercijalna područja. Tokom proteklih osam sati nije bilo ni jedne minute tišine", rekao je neimenovani visoki zvaničnik vlade u Gazniju.

Novinska agencija navodi izjavu drugog zvaničnika vlade da nije imao nikakve neposredne detalje o žrtvama.

"Nije moguće izaći iz naših domova da pomognemo povređenima ili sakupimo tela stradalih", rekao je taj zvaničnik.

Talibani su objavili saopštenje u kome tvrde da su zauzeli "najvažnije vladine zgrade u gradu".

Militantna grupa tvrdila je da je nekoliko vladinih vojnika poginulo ili ranjeno, dok su tri talibana poginula i osam ranjenih.

Međutim, portparol Ministarstva odbrane Mohamed Radmanish rekao je da je grad pod kontrolom vladinih snaga. Ministarstvo nije saopštilo da li je bilo koji pripadnik beszbednosnih snaga poginuo ili je ranjen.

Vojska SAD takođe je saopštila da je grad ostao pod kontrolom vlade.

"Američka vojska je jutros odgovorila podrškom iz vazduha", navodi se na zvaničnom Twitter nalogu američkih snaga u Avganistanu 10. avgusta.

U objavi se dodaje da avganistanske snage drže kontrolu nad svim vladinim centrima i da je reč o još jednom neuspelom pokušaju talibana da zauzmu teren.

XS
SM
MD
LG