Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čeka se odluka talibana o primirju u Avganistanu


Ašraf Gani (na fotografiji lijevo) čeka odgovor na primirje od talibana

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani najavio je privremeni prekid vatre sa talibanima povodom praznika Bajrama, koji se obilježava nakon mjeseca Ramazana. Primirje će trajati od 11. do 20. juna, poručio je Gani. Ipak, nije jasno da li su talibani na ovo pristali.

Smrtonosni napadi militanata širom Avganistana nisu umanjeni tokom mjeseca Ramazana. Ašraf Gani, predsjednik Avganistana, izjavio je da će avganistanske sigurnosne snage prekinuti ofanzive, ali samo protiv talibanskih militanata. Primirje će trajati od 11. do 15. juna.

"Objavljujem primirje za period od 27. noći Ramazana do petog dana Bajrama. U međuvremenu, odbrambenim i sigurnosnim snagama naređeno je da zaustave sve ofanzivne operacije protiv talibana u Avganistanu, ali će se nastaviti operacije protiv Islamske države, Al-Kaide i svih drugih međunarodnih terorističkih mreža", naglasio je u video poruci Gani.

Glasnogovornik talibana Zabiulah Mudžahid nije želio dati komentar za Radio Slobodna Evropa o ovome.

“Prekid vatre je prilika za talibane da se preispitaju i uvide kako im njihova nasilna kampanja ne donosi naklonost građana, nego samo otuđuje Avganistance od njihovog cilja”, napisao je Gani na Tviteru.

Ipak, u redovima Vlade nisu svi bili za ovu odluku, navodi agencija Rojters. Pišu kako je bivši vojni general Atikulah Amarkel upozorio da će prekid vatre talibanima dati šansu da se pregrupišu.

“Iz vojne perspektive, to nije dobar potez”, izjavio je za Rojters. “To će neprijateljima dati šansu da se pripreme za druge napade. “

Ganijeva najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je najviše religijsko tijelo u državi izdalo vjersku naredbu, ili fetvu, koja zabranjuje samoubilačke napade, jer je to suprotno islamskim propisima.

Na sjednici u Kabulu, prije tri dana, Vijeće uleme Avganistana također je apelovalo i na vladu i na talibane i ostale militante da se dogovore o prekidu vatre i pozvali su sve strane na mirovne pregovore.

Ispred mjesta gdje se održavao skup, raznio se bombaš samoubica i ubio sedam ljudi.

Lokalni ogranak militantne organizacije Islamska država preuzeo je odgovornost.

Vlada, podržana od strane Zapada, nastoji da se odbrani od talibana i drugih militantnih grupa od povlačenja većine NATO trupa 2014. godine.

Talibani su pojačali napade na avganistanske snage sigurnosti, kao i vladine zvaničnike širom zemlje otkako su objavili svoju proljetnu ofanzivu u aprilu.

U februaru je Gani ponudio talibanima da se ustale kao politička stranka i kazao je da će raditi da ukine sankcije ovoj militantnoj grupi, ako bi se pridružili vladi u mirovnim pregovorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG