Dostupni linkovi

Takse umanjile iznos razvojnih sredstava za sever Kosova


Severna Mitrovica je iz Fonda za razvoj potrošila više od 3,4 miliona evra, ilustrativna fotografija
Severna Mitrovica je iz Fonda za razvoj potrošila više od 3,4 miliona evra, ilustrativna fotografija

Takse koje je Vlada Kosova pre godinu dana uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, smanjile su sredstva Razvojnog fonda za razvoj četiri severne kosovske opštine sa srpskom većinom, kažu predstavnici civilnog društva na severu Kosova.

Fond je osnovan kao rezultat Briselskog sporazuma o carinama iz 2013. godine, u njega se sliva novac od taksi sa graničnih prelaza 1 i 31 (Jarinje i Brnjak na severu Kosova) i namenjen je za razvoj četiri opštine na severu Kosova: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Do kraja 2018. vrednost ovog Fonda dostigla je preko 15,5 miliona evra. Od toga je 11 miliona evra potrošeno na 30 različitih projekata, od kojih su neki u fazi implementacije, navodi se na zvaničnoj veb stranici Evropske unije na Kosovu.

Fond, prema EU, favorizuje ulaganja u javne projekte, koji mogu uticati na društveno-ekonomski razvoj u opštinama na severu.

Predloženi projekti potrebno je da za cilj imaju poboljšanje života lokalnog stanovništva. Moraju biti finansijski održivi, ekonomični, značajni i ekološki prihvatljivi.

Dodela sredstava odnosi se na projekte izgradnje i održavanja javne infrastrukture, uključujući puteve, bolnice, vodosnabdevanje, sistem otpadnih voda i upravljanje otpadom. Fond takođe podržava projekte za preduzeća, žene, civilno društvo, promociju ljudskih prava, obrazovanje, pristup zdravstvenoj zaštiti i prevozu.

Međutim, od novembra 2018. godine, kada je Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto na sav uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvoz iz Srbije je minimalan.

Bez novih sredstava

Predstavnici civilnog društvana severu Kosova kažu da se od uvođenja taksi količina uvezene robe značajno smanjila, a samim tim i prihodi za ovaj Fond.

Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), navodi da su uvođenjem taksi sredstva u Fondu potpuno nestala i nema prikupljanja novih, a samim tim ni finansiranja novih projekata.

„U poslednjih godinu dana mislim da je bilo vrlo malo sredstava koja su se slila u taj fond i to je svakako jedan od najnegativnijih efekata koji se desio uvođenjem taksi na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Samim tim je Fond za razvoj četiri opštine na severu Kosova izgubio svaki smisao“, rekao je Mijačić.

Fondom upravlja Upravni odbor koji broji tri člana. Specijalni izaslanik EU na Kosovu ima mesto predsednika, ministar finansija Kosova prisustvuje u ime kosovskih vlasti i predstavnik srpske zajednice koji dolazi iz četiri opštine na severu.

Prema informacijama sa zvanične web stranice kancelarije Evropske unije na Kosovu, prihod od taksi sa dva prelaza prenosi se na poseban račun u komercijalnoj banci u Prištini koju je odredila EU.

Ljuljzim Rafuna, savetnik odlazećeg ministra finansija, Bedrija Hamze, u izjavi za RSE kaže da je do sada iz Fonda potrošeno više od 11 miliona evra ili 78 procenata finansijskih sredstava za razne projekte.

"Kapitalni projekti odnose se na vodosnabdevanje, putnu infrastrutkuru, izgradnju ili obnovu škola, sportskih centara koji pomažu u socijalizaciji mladih itd", kaže Rafuna.

Kurti: Ne može Kosovo isto da tretira Sarajevo i Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:26 0:00

Dragiša Mijačić (InTER) navodi da su se iz ovog Fonda koristila sredstva za izgradnju puteva, kupovinu opreme, izgradnju različitih javnih zgrada.

Retko koji projekti su se ticali upravo ekonomskog razvoja, već su se više bavili razvojem komunalne infrastrutkure, sportske ili objekata od značaja za kulturu, obrazovanje itd.

Mijačić ističe da je u poslednje vreme smanjena i transparentnost procesa, čak i kada su u pitanju izveštavanja koji projekti su podržani za finansiranje, a koji nisu, mada je to ranije bila praksa.

Na osnovu izveštaja objavljenog na zvaničnoj web stranici EU, čiji podaci nisu noviji, opština Severna Mitrovica je iz ovog fonda potrošila više od 3,4 miliona evra, zatim opština Zvečan tri miliona evra, Opština Zubin Potok više od 2,5 miliona evra i opština Leposavić preko dva miliona evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG