Dostupni linkovi

Tajvanska predsednica potvrdila prisustvo snaga SAD na ostrvu


Tajvanske zastave u susret proslavi Dana državnosti, 7. oktobar 2021.

Tajvanska predsednica Cai Ing Ven potvrdila je da je mali broj američkih vojnika prisutan na Tajvanu kako bi pomogli u obuci snaga tog ostrva i izrazila uverenje da će vojska SAD braniti ostrvo u slučaju kineskog napada, javlja agencija Frans pres (AFP).

U intervjuu za američku mrežu CNN, ona je opisala Tajvan kao regionalni "svetionik" demokratije koji se suočava s ogromnim autoritarnim susedom, uz upozorenje da pretnja iz Pekinga raste "svaki dan".

"Imam poverenja s obzirom na dugogodišnje odnose koji nas vezuju za SAD, kao i podršku američkog naroda, Kongresa i administracije", rekla je predsednica u intervjuu koji je u sredu uveče emitovao CNN.

Prisustvo američkih vojnika prvi je potvrdio za AFP i drugim medijima zvaničnik Pentagona ranije ovog mjeseca.

Ovo je prvi put da lider Tajvana javno da takvo priznanje otkako je poslednji američki garnizon napustio ostrvo 1979. godine.

Na pitanje koliko je američkih vojnika na Tajvanu, ona je rekla "ne onoliko koliko su ljudi mislili".

Obraćajući se poslanicima u četvrtak, 28. oktobra, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo Čeng rekao je da američke i tajvanske trupe dugo imaju međusobne kontakte.

Vojne tenzije izmedju Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, ocenili su ranije ovog meseca tajvanski zvaničnici.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

Kina međutim smatra da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osušuje, kako navodi, "dosluh" Vašingtona i Tajpeja.

XS
SM
MD
LG