Dostupni linkovi

'Švicarske tajne': Credit Suisse banka upravljala milijardama prljavog novca


Fotografija snimljena 6. decembra 2008. prikazuje logo Credit Suisse, Cirih

Credit Suisse je decenijama upravljao milijardama dolara prljavog novca, podaci su međunarodne medijske istrage zasnovana na masovnom curenju podataka, što je posljednji u nizu problema druge po veličini švicarske banke.

Banka je držala više od 8 milijardi dolara (sedam milijardi eura) na računima kriminalaca, diktatora i osoba povezanih s kršenjem ljudskih prava, prema istrazi grupe koju čini desetine medijskih organizacija.

Credit Suisse je odbacio "navode i insinuacije", rekavši u saopćenju da su mnoga pokrenuta pitanja historijska, od kojih neka datiraju 70 godina unazad.

Prema Projektu izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), neprofitnoj novinarskoj grupi, istraga "Suisse Secrets" počela je kada je anonimni izvor podijelio podatke o bankama s njemačkim novinama Suddeutsche Zeitung prije više od godinu dana.

Ovu informaciju, koja se odnosi na račune ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara u jednom momentu, pregledalo je 48 medija širom svijeta, uključujući The New York Times, Le Monde i The Guardian.

Istraga je pokazala da na računima koji su identifikovani kao problematični ima preko 8 milijardi dolara imovine.

Neki od njih su računi jemenskog špijunskog šefa umiješanog u mučenje, sinove azerbejdžanskog moćnika, srpskog narko-bosa i birokrate optužene za pljačku venecuelanskog naftnog bogatstva.

To je bilo najveće curenje podataka ikad iz velike švicarske banke, saopštio je OCCRP.

Srbija i BiH

KRIK navodi da je Rodoljub Radulović, optuženi narko-bos, kome se sudi da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio dva računa „Credit Suisse“ u vrijeme kada se nalazio pod istragom i na njima imao milionske iznose.

"Jedan račun Radulović je otvorio 2005. i na njemu se nalazilo oko 165.000 franaka (105.000 eura) u junu 2006. Drugi je otvorio dvije godine kasnije i na njemu je bilo gotovo 3,4 miliona franaka (oko 2,3 miliona eura) u decembru 2008, otkrivaju procurjeli podaci", piše KRIK.

Radulović je račune u „Credit Suisse“ zatvorio tek u maju 2010. godine, mjesec dana nakon što je Šarić u Srbiji optužen za šverc kokaina.

Kada je 2012. i sam optužen u istom slučaju, Radulović je pobjegao i do danas se ne zna gdje se nalazi.

Račun je imao i Janko Jovanović, šef carinske ispostave "Brod" na sjeveru BiH. CIN piše kako je bračni par Jovanović iz Doboja kupio 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupio oko tri miliona maraka (1,5 miliona eura).

Janko je šef carinske ispostave, a Jovanka predsjednica suda. Njihovi prihodi ni približno ne pokrivaju ulaganja u milionsku imovinu, navode iz CIN-a.

Jovanović je pod istragom. Priveden je 2014. godine u akciji „Pandora” koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo zbog korupcije i malverzacija pri uvozu i carinjenju različite robe.

'Tendenciozna tumačenja'

Curenje je uključivalo informacije o više od 18.000 bankovnih računa, od kojih su mnogi "ostali otvoreni sve do 2010-ih", navodi OCCRP.

U svom saopćenju u nedjelju, banka je rekla da "Credit Suisse snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnim poslovnim praksama banke."

„Predstavljena pitanja su pretežno historijska, u nekim slučajevima datiraju još iz 1940-ih, a izvještaji o tim stvarima zasnovani su na djelimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke.“

Oko 90 posto pregledanih računa je zatvoreno -- ili su bili u procesu zatvaranja -- prije nego što su se novinari obratili banci, dodaje se. A više od 60 posto njih je zatvoreno prije 2015.

OCCRP je u izjavi na svojoj web stranici napisao kako vjeruju da "desetine primjera koje smo naveli pokreću ozbiljna pitanja o djelotvornosti i posvećenosti Credit Suisse ispunjavanju svojih obaveza."

Rečeno je da je istraga pronašla desetine "sumnjivih likova" u podacima, uključujući neke povezane s vladinim zvaničnicima.

Među onima koji su navedeni kao vlasnici računa kod Credit Suisse bili su sinovi bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdulaha II.

Na pitanje zašto postoji toliko mnogo ovih računa, sadašnji i bivši zaposlenici Credit Suisse opisali su radnu kulturu koja je podsticala preuzimanje rizika kako bi se maksimizirao profit, navodi OCCRP.

"Prečesto sam viđao kriminalce i korumpirane političare koji si mogu priuštiti da nastave poslovati kao i obično, bez obzira na okolnosti, jer su sigurni da će njihova nezakonito stečena dobit biti sačuvana i uvijek na dohvat ruke", rekao je suosnivač OCCRP-a Paul Radu u izjavi.

Niz neuspjeha

Međunarodna istraga je posljednja u nizu neuspjeha koje je Credit Suisse nedavno pretrpio.

U martu 2021. banku je pogodio kolaps Greensill Capitala u koji je uložila oko 10 milijardi dolara kroz četiri fonda. Urušavanje američkog fonda Archegos koštalo ih je više od 5 milijardi dolara.

A u Švicarskoj, bivši zaposlenik Credit Suisse je među optuženima u velikom suđenju za korupciju koje je upravo počelo i uključuje navodno pranje novca i organizovani kriminal u Bugarskoj. Banka je saopćila da će se “čvrsto braniti na sudu".

Stručnjaci kažu da drakonski zakoni o bankarskoj tajni u Švicarskoj efektivno ućutkuju insajdere ili novinare koji možda žele da razotkriju nedjela unutar švicarske banke, navodi OCCRP.

Švicarska medijska grupa nije bila u mogućnosti da učestvuje u istrazi zbog rizika od krivičnog gonjenja, saopštila je ta organizacija.

Izvor: Reuters, KRIK
XS
SM
MD
LG