Dostupni linkovi

Miloševićeva formula za hapšenje policajca Kosova


Potezima kao što je hapšenje direktora Policije Kosova za region Mitrovica Jug Nehata Thaqija (Nehata Tačija) Srbija direktno može ugroziti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). To je za RSE izjavila predsednica Inicijative za REKOM Nataša Kandić koja potez srpske policije opisuje kao pravno i politički nepromišljen.

“Srbija je upala u stanje koje nije ni prošlost ni budućnost. Krivično delo terorizma bilo je široko korišćeno krivično delo za koje su optuživani Albanci 1996. i 1997. godine od strane srpskog pravosuđa. Kada se pogleda šta je bila osnova i koji su bili dokazi za takve optužnice, jasno je da je bila reč o političkim optužbama. To što je u njima navođeno, jednostavno ne bi prošlo ni jednu instancu bilo koje pravne ekspretize”, uverena je Kandić.

Kosovska policija je potvrdila da je Nehat Thaqi uhapšen na graničnom prelazu "Bela Zemlja" na magistrali Gnjilane – Bujanovac.

​Portparol policije Daut Hoxha je naveo i da policija Kosova nije dobila nikakvo objašnjenje o razlozima hapšenja. “Zahtevano je od nadležnih organa misije Evropske unije EULEX, da zatraži zvanično objašnjenje o razlozima hapšenja od srpske strane", precizirao je Hoxha.

Prema njegovim rečima "u trenutku hapšenja, regionalni direktor Policije, je bio van službene dužnosti i zajedno sa svojim prijateljem, iz privatnih razloga, putovao je preko teritorije Srbije prema zapadnim zemljama".

Na drugoj strani Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je da je uhapšen Nehat Thaqi iz Uroševca, i to na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog "krivičnog dela terorizma".

U saopštenju se navodi da je hapšenje izvršeno u sredu, oko 20 časova, na prelazu Končulj, prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije. Ne precizira se da je bilo kome u srpskoj policiji jasno da se radi o visoko rangiranom kosovskom policijskom službeniku.

“Na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine, Thaqi je sproveden u pritvorsku jedinicu”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Nataša Kandić objašnjava da se pri olakom pozivanju na dela terorizma, navodno počinjena tokom rata na Kosovu od strane Albanaca, gubi iz vida izmena zakonske reulative i činjenice o onome što je država učinila nakon petooktobarskog svrgavanja sa vlasti Slobodna Miloševića. U tom trenutku u srpskim zatvorima nalazilo se oko 2.050 Albanaca sa Kosova.

Kandić: Srbija i dalje postupa prema dokumentima, optužnicama, zahtevima za sprovođenje istraga iz vremena Miloševićeve vlasti
Kandić: Srbija i dalje postupa prema dokumentima, optužnicama, zahtevima za sprovođenje istraga iz vremena Miloševićeve vlasti

Od tog broja oko 150 njih bilo je optuženo za terorizam, ali njihove optužbe bile preinačene u dela udruživanja zarad vršenja neprijateljske delatnosti. Oni su dodati grupi od oko 450 zatvorenika koji su već bili optuženi za neprijateljsko udruživanje, da bi potom, po osnovu Zakona o amnestiji, bili oslobođeni.

Ako se već govori o zatvorenicima, ne treba gubiti iz vida, da je među njima bilo i najmanje šezdeset maloletnih Albanaca koji su odmah oslobođeni. Takođe, preostalih skoro hiljadu i po Albanaca bili su u zatvoru ili po osnovu jednomesečnog pritvora, ili su, što je slučaj sa većinom, u toku NATO bombardovanja jednostavno pohapšeni i zatvoreni. Iza rešetaka su svi zajedno dočekali pad Slobodana Miloševića.

“Gubi se iz vida da su u to vreme čitav pravni sistem, institucije koje ga čine, tužilaštvo, sud, svi bili primorani da situaciju na Kosovu tumače onako kako je politika diktirala. A politika je diktirala da od 1998. godine na Kosovu nije bilo oružanog sukoba nego da se vodila ‘pravedna borba protiv terorističkih grupa, koje su vršila teroristička dela’. Naravno da je sve palo u vodu kada se pokazalo da su oni Albanci koji su se 2000. godine nalazili u zatovorima Srbije, i imali optužnice, bili optuženi po političkoj osnovi. Kao takve, optužnice su morale da budu pravno poništene”, navodi Kandić, pojašnjavajući da dokaza za dela terorizma jednostavno nije bilo.

Shodno tome, podvlači naša sagovornica, hapšenje Nehata Thaqija praktično znači da Srbija i dalje postupa prema dokumentima, optužnicama, zahtevima za sprovođenje istraga iz vremena vlasti Slobodna Miloševića, istog onog koji je umro u pritvoru Haškog suda pod optužbom i za zločine počinjene na Kosovu.

Pritvaranje regionalnog direktora kosovske policije događa se u trenutku nikada intezivnijih napora međunarodne zajednice za uspostavljanjem Specijalnog suda za zločine za koje se sumnjiče pripadnici nekadašnje OVK. Taj proces se i ovim potezom, kaže Kandić, otežava.

"Postavlja se pitanje zbog čega bi se sudilo pripadnicima OVK pred jednim Specijalnim sudom, ako Srbija nastavlja da goni kosovske Albance po optužnicama za terorizam? To je potpuno nepromišljeno i u pravnom i u krivičnom smislu. Hapsite nekoga ko je na tako visokoj poziciji a da se pre toga ne proveri da su sve te optužnice za terorizam pale 2000. godine”, zaključuje Kandić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG