Dostupni linkovi

Kosovske podele oko dijaloga sa Srbijom


Aleksandar Vučić, Donald Tusk, Johanes Han i Hašim Tači u Briselu u vreme poslednje faze dijaloga

Predsednik Kosova Hašim Tači ulaže napore da formira pregovaračku ekipu koja bi bila uključena u konačnu fazu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, na kraju koje se očekuje, kako su najavljivali, istorijski sporazum između dve zemlje.

Tači je pozvao sve političke partije, civilno društvo, stručnjake i medije da budu deo te ekipe. Ono što njemu pre svega treba je i podrška, naročito od opozicije, budući da će zadnju reč o konačnom sporazumu dati Skupština Kosova. Kako je prošle nedelje izjavio, u ovoj fazi dijaloga neće biti crvenih linija.

Iz ureda predsednika navode da je Tači spreman da vodi ovaj proces odgovorno, institucionalno i na transparentan način.

„Predsednik Republike Kosova je spreman i da izveštava Skupštinu o procesu dijaloga, kad god je to potrebno“, kazao je njegov savetnik, Bekim Čolaku.

Predsednik Kosova je u ponedeljak, nakon telefonskog razgovora sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evrozijska pitanja Vesom Mičelom, kazao da Kosovo uživa američku podršku u konačnoj fazi dijaloga sa Srbijom. Oni su razgovarali o ojačavanju bilateralnih odnosa i o konačnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije, saopštio je Tači.

„Složili smo se o inteziviranju dijaloga i o neophodnosti postizanja konačnog sporazuma, zakonski obavezujućeg sa Srbijom. Dijalog i konačni sporazum su jedini način za otvaranje puta ka euroatlanskim integracijama Kosova i za obezbeđivanje dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, dodao je on.

Tači je dodao da će poslednja faza biti teška, ali ne i nemoguća kako bi se okončala sporazumom.

Tu podršku, međutim, Tači ne može da nađe kod opozicije.

Gljauk Konjufca, šef poslaničkog kluba opozicionog pokreta Samoopredeljenje izjavio je u ponedeljak da je ova partija protiv toga da Tači vodi dijalog koji bi učinio koncesije a sve to kako bi, kako je rekao, blokirao ili odložio rad Specijalnog suda za ratne zločine.

Kidnapovan dijalog: Gljauk Konjufca
Kidnapovan dijalog: Gljauk Konjufca

„Predsednik Tači je kidnapovao proces dijaloga, jer se zna da je taj proces uvek vodila Vlada. U određenom trenutku je sebe proglasio rukovodiocem dijaloga. A koliko mi znamo, na Kosovu se nisu desile nikakve promene u ovlašćenjima predsednika. Tači ima iste ona ovlašćenja koja je imala i (bivša predsednica) Jahjaga. Kad je bio premijer, sastajao se sa Dačićem, a sada se dijalog menja samo zato što je on promenio poziciju. Ovo je za nas nedopustivo i mora da se zaustavi“, kazao je Konjufca.

Dodao je da Skupština sada treba da postavi “crvene linije” Tačiju putem objedinjene rezolucije i za njega i za Srbiju.

Pre svega, Konjufca navodi da crvena linija treba da bude funkcionalnost Kosova, odnosno, Kosovo ne sme da prihvati nikakvu autonomiju za Srbe, nikakvu Zajednicu, podelu ili razmenu teritorija.

I druga opoziciona partija, Demokratski savez Kosova smatra da dijalog bez opozicije nema uspeha.

Skeptičan o predstojećoj fazi dijaloga je i premijer Ramuš Haradinaj koji je tokom vikenda rekao da ovaj proces i dalje vode isti ljudi kao i poslednjih pet godina, kako sa kosovske i srpske strane, tako i sa evropske.

Na sastanku njegove partije, on je kazao da jedino uključivanje Sjedinjenih Država ili neke druge evropske zemlje može dati pozitivne rezultate.

Neophodna nova energija u dijalogu: Ramuš Haradinaj
Neophodna nova energija u dijalogu: Ramuš Haradinaj

“Ne znam kako bi ovi mogli nešto sada da promene. Potrebna je nova snaga, nešto što do sada nije postojalo. Mi smo tražili da se na primer, Amerikanci da se uključe. Ako oni kažu da je ovo tema Evrope, onda može Nemačka da pruži doprinos”, kazao je Haradinaj.

Predsednici Kosova i Srbije sastali su se u Briselu 24. juna. Kako je Tači izjavio, to je bila prva runda konačne faze dijaloga na kojoj je bilo reči o okviru konačnog sporazuma, dok će se predstojećih nedelja i meseci razgovarati i o njegovoj sadržini.

Kako je dodao, na kraju ovog procesa treba da dođe do recipročnog priznanja, u suprotnom, ovi pregovori bili bi besmisleni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG