Dostupni linkovi

Brisel: Dogovoreno inteziviranje dijaloga i mirno rešavanje problema


U Briselu je završena runda političkog dijaloga na najvišem nivou u kojoj su učestvovali predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Zajedničkom sastanku sa šeficom evropske diplomatije Frederikom Mogerini, prethodili su, odvojeni, bilateralni susreti dvojice predsednika sa Mogerinijevom. Kako se saznaje iz izvora EU, u jednom trenutku je došlo i do direktnog susreta Vučića i Tačija.

Tači: Cena ne postizanja sporazuma, bila bi visoka

Tači je nakon sastanka rekao da je današnji sastanak bio "najteži do sada".

“Sastanak je bio teži nego što sam mislio, ali svi trebaju da znaju da su ovo problemi koji su se taložili vekovima“, rekao je Tači dodavši da je postizanje sporazuma – patriotizam.

Tači: Najteži sastanak do sada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

„Plašim se da ćemo, ukoliko ne postignemo sporazum, izgubiti mnogo. EU ni Kosovo ni Srbiju neće da prihvati sa međusobnim problemima“, rekao je Tači.

Predsednik Kosova je kazao i da je sastanak, mada nije bio lak, protekao u pozitivnom tonu.

„Dogovorili smo se da se proces intezivira narednih nedelja. Takođe smo zaključili da je konačan sporazum dve zemlje u koristi mira i dobrosusedskih odnosa. To bi bio pobednički sporazum za obe zemlje, u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Tači.

On je rekao i da su razgovarali o tome kako da se postigne opšti okvir razgovora, prihvatljiv za narod i na Kosovu i u Srbiji. „Ostajemo u nadi da će postići sporazum, ali i u suprotnom ostaćemo posvećeni međusobnoj saradnji“.

Tači je rekao i da je ovo momenat za postizanje sporazuma, a da će se u suprotnom, ‘platiti velika cena’.

Vučić: Problemi da se rešavaju u miru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa kosovskim predsednikom Tačijem u Briselu otvoreno razgovarao o mnogim pitanjima i da su dogovorili da se svi problemi rešavaju u miru, uz poštovanje i garantujući bezbednosti i sigurnost građana, rekao je Vučić za RTS.

"Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da rešavamo otvorene probleme. Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima, nisam preterani optimista ali smo ta pitanja otvorili. Ne bih da iznosim detalje", rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa Tačijem u Briselu, uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Vučić je potvrdio da je dogovoreno da će se dijalog intenzivirati.

"Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd, dolazićemo u Brisel češće", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da će se u narednom periodu „obratiti naciji sa rešenjem za kosovsko pitanje“, ali je dodao da ne može sa sigurnošću da kaže kada će to biti.

On je rekao i da "neće ništa potpisivati, već da će konačnu odluku dati narod."

Prethodno se, na marginama dijaloga, novinarima u Briselu obratio šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je rekao da se razgovori odvijaju u napetoj atmosferi.

“Razgovori su teški. Naše pozicije su i dalje značajno udaljene. Međutim mislim da i naša delegacije, ali i predstavnici Prištine razumeju važnost nastavka dijaloga i nadam se da će i druga strana razumeti da je potrebno hladne glave da se razmišlja o pronalaženju rešenja”, izjavio je Dačić.

"Očekujemo da i prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar, što je valjda vidljivo i jasno", rekao je Dačić dodavši da su se "promenile međunarodne okolnosti i shvatanje ovog problema širom sveta".

"Mi nismo u situaciji da sada imamo sve pa ćemo nešto da izgubimo. Ovde smo u poziciji da gotovo nemamo ništa i da li ćemo nešto uspeti da sačuvamo i spasimo i postgnemo bolji rezultat", dodao je Dačić i rekao da će se o tome tek razgovarati.

"Imaće štete svi - i Beograd i Priština ukoliko ne dođe do trajnog rešenja, a najveća prepreka jeste stav Prištine koja ne želi kompromis", rekao je Dačić u Briselu.

Ministar inostranih poslova Srbije je naglasio da postoji mogućnost i da se dvojica predsednika sastanu nasamo, pa bi se onda, prema Dačiću, ponovo vratili na trilateralni susret sa predstavnicom EU, Frederikom Mogerini.

Dačić: Teški razgovori
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Kosovski predsednik Hašim Tači je uoči ulaska u zgradu EU naglasio da danas počinje “završna faza” dijaloga o punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbiije.

Prema rečima kosvskog predsednika, „zemlja koju on predstavlja, Kosovo, spremno je da prisutpi odgovorno postizanju sporazuma“.

“Mi kao dve zemlje polazimo iz jednog procesa zaleđenog konflikta koji bez sporazuma mira i pomirenja, može imati nesagledive posledice”, izjavio je Tači. “Ako ne postignemo sporazum, onda gube obe zemlje”, naglasio je kosovski predsednik.

Tači: Bez sporazuma, ostaje zamrznuti konflikt
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Prema saopštenju koje je ranije izdato iz kabineta Federike Mogerini, ova predsednička runda dijaloga će obeležiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovarati o novim koracima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da ne veruje u uspeh u pregovorima, uzimajući u obzir nedavne izjave Prištinskih političara.

"Moram da kažem da ću ići u Brisel da razgovaram, ali sam prilično obeshrabren, imajući u vidu sve izjave prethodnih dana od aktera nečega što bi trebalo da bude dijalog", rekao je Vučić.

Poslednji presednički susret je održan pre tačno tri meseca, odnosno 23. Marta ove godine. Evropski zvaničnici najavljuju učestalije susrete na najvišem politčikom nivou i u toku letnjeg perioda.

Današnja runda se održava samo dan uoči međuvladine konferencije EU i Srbije, gde zvanični Beograd očekuju otvaranje novih poglavlja (poglavlja 33 - Finansijske i budžetske odredbe i 13 - Ribarstvo) u pristupnim pregovorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG