Dostupni linkovi

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'


Pristalica drži zastavu Demokratskog saveza Kosova, Priština
Pristalica drži zastavu Demokratskog saveza Kosova, Priština

Zbog izjava predsednika Kosova Hašima Tačija o "korekciji granice" Kosova i Srbije, treba tražiti mišljenje Ustavnog suda Kosova, smatra najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova (DSK). Ova stranka je takve izjave ocenila kao "nesmotrene". Stručnjaci za ustavno pravo tvrde da predstavnici kosovskih institucija moraju da vode računa o tome kakve izjave daju, jer u Ustavu piše da je suverenitet i integritet države "neosporiv, neotuđiv i neodvojiv i štiti se svim merama".

Tači je izjavio da je predlog o korekciji granice sa Srbijom izneo kao jedinu mogućnost za legitimizaciju političkog zahteva albanskih lidera Preševske doline.

"To ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe", kazao je Tači na konferenciji za novinare u sredu.

Kako je objasnio, korekcija granice predviđa potpuno pripajanje i u celosti Preševa, Medveđa i Bujanovca Republici Kosovo.

"To bi bio transparentan i odgovoran, mirovni proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi", dodao je on.

Tači je kazao da će ako je potrebno, Kosovo izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline.

"Ako Skupština Kosova nije spremna to da uradi, onda je i referendum ustavna kategorija", dodao je.

Tači: Kosovo bi moglo da izmeniti i svoj Ustav
Tači: Kosovo bi moglo da izmeniti i svoj Ustav

S druge strane, Demokratski savez Kosova je najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti mišljenje u vezi "nesmotrenih izjava" predsednika Kosova o korekciji granice između Kosova i Srbije. Takve izjave, smatraju u ovoj partiji, su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i ustavnim mandatom predsednika i one ugrožavaju ustavni poredak.

Demokratski savez Kosova tvrdi da Tači, pre svega, ne može da predstavlja Kosovo u dijalogu budući da nije dobio taj mandat od Skupštine Kosova. Ova partija tvrdi i da su granice Kosova određene u Deklaraciji o nezavisnosti i u mišljenju Međunarodnog suda za pravdu.

"Konačan sporazum sa Srbijom treba da se postigne ali bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova, tako što će se očuvati jedinstveni karakter države Kosovo i u poštivanju duha Ustava Kosova", navodi se u saopštenju.

Profesor Ustavnog prava na Kosovu Mazlum Baraliu u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da Demokratski savez Kosova, kao parlamentarna grupa u Skupštini Kosova, ima pravo da pred Ustavnim sudom inicira bilo kakvo pitanje za koje smatraju da je neustavno ili nezakonito.

"U tom smislu, oni imaju to pravo i naravno da u Ustavu Kosova piše da su suverenitet zemlje i teritorijalni integritet neotuđiv. Niko nema prava da oko toga, sa bilo kojom snagom, bilo kojom zemljom ili bilo gde na političkoj sceni, trasira nekakav dogovor ili bilo kakav sporazum. Oni imaju to pravo i mislim da zaista bilo ko da je, ne govorim sada za predsednika, nego bilo koji predstavnik zemlje mora strogo da vodi računa da ne daje olake izjave koje nisu u saglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom zemlje", kaže Baraljiu.

Baraljiu dodaje da, budući da u slučaju da se utvrdi da je Tači prekršio Ustav takvim izjavama, poslanici Skupštine imaju pravo da sakupe potpise i traže razrešenje predsednika.

"U slučaju gaženja ustavnih načela, predviđa se i razrešenje predsednika. Ako dobiju većinu glasova, predsednik može da se suoči sa eventualnim zahtevom za razrešenje dužnosti", kazao je Baraljiu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prethodno je izjavio da su "granice Kosova uspostavljene ratom i da samo rat može da ih pomeri".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG