Dostupni linkovi

SZO: Omicron se možda brže širi, ali rizik od teške bolesti verovatno manji


Zvaničnici SZO ipak su upozorili da je prerano za čvrste zaključke o omikron soju korona virusa
Zvaničnici SZO ipak su upozorili da je prerano za čvrste zaključke o omikron soju korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da rani dokazi sugerišu da se omikron varijanta korona virusa možda brže širi od visoko prenosivog delta soja, ali da nosi manji rizik od razvijanja teške bolesti.

Ipak, kako su saopštili zvaničnici SZO, prerano je za čvrste zaključke.

Komentar SZO dolazi u trenutku zabrinutosti zbog nove varijante korona virusa koja se prvi put pojavila u južnoj Africi prošlog meseca i koja je navela neke zemlje da zatvore svoje granice.

Šef za hitne slučajeve SZO Michael Ryan rekao je novinarima 8. decembra da podaci o omikron varijanti do sada "ukazuju na soj virusa koji se efikasno prenosi, verovatno efikasnije od delta varijante", koja je najrasprostranjenija.

Maria Van Kerkhove iz zdravstvene agencije Ujedninjenih nacija izjavila je da je prerano utvrditi ozbiljnost bolesti uzrokovane omikronom, navodeći da za sada postoje samo nezvanične informacije o tome.

"Svakako, imamo informacije iz Južne Afrike da mnogi pacijenti kod kojih je identifikovan omikronom imaju blaži tok bolesti", rekla je ona.

Dodala je, međutim, da je ljudima potrebno vreme da "prođu kroz pun tok infekcije".

SZO je saopštila da nacionalne vlade treba ponovo procene odgovore na COVID-19 i da ubrzaju vakcinaciju kako bi se uhvatili u koštac sa omikron sojem, iako je prerano reći koliko postojeće vakcine štite od nove varijante virusa.

"Globalno širenje ove varijante sugeriše da bi mogla imati veliki uticaj na pandemiju", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus i pozvao sve zemlje da povećaju nadzor i testiranje.

SZO je zabeležila rane dokaze kompanija Pfizer i BioNTech-a o efikasnosti njihove vakcine protiv omikrona.

Nemačka i američka kompanija saopštile su 8. decembra da je treća doza njihove vakcine uspela da generiše sličnu količinu antitela protiv omikrona kao i druga doza u slučaju drugih sojeva.

Upozoravajući protiv prenagljenih zaključaka iz testa, glavni naučnik SZO rekao je da je prerano reći da li smanjenje antitela znači da je injekcija manje efikasna.

SZO je saopštila da će stav o dozama vakcina saopštiti za nekoliko dana, ali i da sa zabrinjavajuće niskim stopama vakcinacije u velikom delu sveta, davanje primarnih doza ostaje prioritet.

Britanski premijer objavio "plan B" protiv korone

Britanski premijer Boris Johnson objavio je 8. decembra "plan B" za suzbijanje epidemije virusa korona, a restrikcije obuhvataju preporuke za rad od kuće i nošenje maske na javnim mestima, uključujući bioskope i pozorišta.

Za ulazak u noćne klubove i na skupove sa velikim brojem ljudi biće neophodno da se pokaže dokaz o vakcinaciji ili negativan test na korona virus.

Johnson je na konferenciji za novinare rekao da će morati da se povede diskusija o suzbijanju pandemije i da se ne može u beskraj intervenisati merama, odnosno ograničenjima svakodnevnog života samo zbog toga što određeni deo populacije nije vakcinisan.

On je dodao da je u redu da se ove godine održe proslave Božića.

Izvor: AP, Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG