Dostupni linkovi

SZO: Omikron predstavlja vrlo visok globalni rizik


Putnici na području za testiranje na koron virus (COVID-19) na međunarodnom aerodromu Ben Gurion, Izrael, 28. novembra 2021.

Novi soj korona virusa omikron predstavlja "vrlo visok rizik" na globalnom nivou, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

"Do sada nijedan smrtni slučaj vezan za soj omikron nije prijavljen", navela je SZO u tehničkom dokumentu objavljenom 29. novembra.

U dokumentu se takođe daje savet vlastima da pokušaju da obuzdaju širenje novog soja korona virusa.

Navodi se da je s obzirom na mutacije koje mogu da daju potencijal za izbegavanje imunog odgovora i omoguće veću prenosivost, postoji visoka verovatnoća da se omikron raširi na globalnom nivou, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Spisak zemalja gde je novi soj virusa identifikovan brzo raste posle prijave prvih slučajeva na jugu Afrike pre manje od nedelju dana.

SZO je u petak navela da ovaj soj izaziva zabrinutost, čime je svrstan u istu kategoriju sa sada najrasprostranjenijim sojem delta.

Organizacija je ukazala na brojne nepoznanice vezane za ovaj soj COVID-19: njegova zaraznost, da li ovaj soj može bolje da zaobiđe imuni odgovor, koliku zaštitu pružaju postojeće antikovid vakcine po pitanju zaraznosti i težini bolesti, da li on izaziva teže simptome.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus tvitovao je da naučnici širom sveta rade na razumevanju varijante omikrona.

O pojavi nove varijante u ponedeljak će razgovarati i ministri zdravlja G7, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG