Dostupni linkovi

Pfizer i BioNTech: Treća doza vakcine dovoljna zaštita od omikron soja


Kompanije upozoravaju na mogućnost da dvije doze nisu dovoljna zaštita protiv omikron soja
Kompanije upozoravaju na mogućnost da dvije doze nisu dovoljna zaštita protiv omikron soja

Tri doze Pfizer/BioNTech vakcine protiv korona virusa su dovoljne za zaštitu od omikron soja, saopšteno je iz ove dvije kompanije u srijedu, 8. decembra.

Ipak, upozoravaju da je moguće da samo dvije doze ne predstavljaju dovoljnu zaštitu, prenosi AFP.

Omikron soj korona virusa je prouzrokovao zabrinutost širom svijeta, zbog naznaka da se širi brže od prethodnih sojeva i strahova da bi njegove mnoge mutacije mogle da izbjegnu imunološke odbrane koje daju vakcine.

Trenutno, nema prijavljenih smrtnih slučajeva koji se povezuju sa ovim sojem.

BioNTech i Pfizer su objavili preliminarne rezultate svojih istraživanja, prema kojima je vakcina efikasna protiv kovida-19, računajući i omikron soj, ako je data tri puta. Ali upozoravaju da “omikron soj vjerovatno nije dovoljno neutralisan nakon dvije doze”.

Prema prvim rezultatima laboratorijskih ispitivanja, u kojima je korišten krvni serum vakcinisanih osoba, “booster” doza je generisala sličnu količinu antitijela protiv omikrona kao i druga doza u slučaju drugih sojeva.

Kompanije navode da će vakcina protiv omikron soja korona virusa, koju razvija BioNTech, biti dostupna u martu iduće godine.

“Iako dvije doze još mogu dati zaštitu protiv teškog oblika bolesti čiji uzrok je omikron soj, jasno je iz ovih preliminarnih podataka da zaštitu pojačava treća doza naše vakcine”, rekao je direktor Pfizera, Albert Bourla.

“Potrebni su rezultati iz stvarnog svijeta”

Saopštenje iz kompanija se pojavljuje nakon preliminarnih rezultata male studije obavljene u Južnoj Africi, prema kojoj se sposobnost antitijela da neutrališu omikron soj, zahvaljujući Pfizer/BioNTech vakcini, smanjila čag za 40 puta, u odnosu na raniji beta soj.

“Definitivno je mnogo slabija neutralizacija protiv omikrona, u odnosu na prvobitne sojeve potekle iz Vuhana”, rekao je, Viljem Hanekom, izvršni direktor Afričkog instituta za zdravstvena istraživanja, koji je proveo istraživanje.

Ipak, upozorio je da treba biti “veoma oprezan” u interpretiranju rezultata, jer su ostvareni u laboratorijskom okruženju.

“Potrebni su nam rezultati iz stvarnog svijeta, da vidimo šta se dešava”, rekao je za AFP.

Omikron soj korona virusa ima više od 30 mutacija na šiljak proteinu na površini samog virusa, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata ćelijama našeg tijela.

Omikron vraća restrikcije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Prvi slučajevi zaraze ovim sojem su detektovani krajem novembra, i poklopili su se sa globalnim skokom broja zaraženih.

Mnoge zemlje, zabrinute zbog mogućeg povratka pandemije, ponovo su nametnule ograničenja na granicama, i ostavile otvorena vrata za nova zaključavanja.

Naučnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i vlade Sjedinjenih Američkih Država, rekli su AFP-u tokom ove sedmice da trenutno djeluje da omikron soj nije opasniji od drugih sojeva, ali da je još istraživanja potrebno.

Omikron je za sada pronađen u 57 država, rečeno je u SZO-u.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG