Dostupni linkovi

Svjetski dan slobode štampe


Svjetski dan slobode štampe
Svjetski dan slobode štampe

Mediji širom svijeta 3. maja obilježavaju Svjetski dan slobode štampe, koji je prilika za podsjećanje na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu. Pojedine nevladine organizacije ocijenile su da su mediji dočekali Svjetski dan slobode štampe u tmurnom okruženju i da su od početka godine u svijetu već ubijena 22 novinara.

Svjetska asocijacija novina podsjetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom svijeta u 2008, navodeći da ih je 70 ubijeno, 673 je uhapšeno, a 125 zadržano u zatvoru. Izvršna direktorica američke nevladine organizacije Freedom House, Jennifer Windsor, ocijenila je da se novinarska profesija danas bori da preživi, ne samo zbog pritisaka vlasti i moćnika, već i zbog ekonomske krize.

"Štampa je prva linija odbrane demokratije. Njena ranjivost ima ogromne posljedice na demokratiju ako novinari nisu u stanju da obavljaju tradicionalnu nadzornu ulogu u društvu",
navela je Windsor u svojoj izjavi koja je objavljena na sajtu ove organizacije.
Jeniffer Windsor, direktorica nevladine organizacije Freedom House

U godišnjem izvještaju Freedom House-a povodom Svjetskog dana slobode štampe, navedeno je da je sloboda medija pogoršana sedmu godinu za redom i da se to pogoršanje osjeća u svim regionima.
Na vrhu liste po slobodi medija su Island, Finska, Norveška, Danska, Švedska i Njemačka, dok je Slovenija na spisku 195 zemalja na 49. mjestu, Crna Gora na 83, a Hrvatska na 81. mjestu. Od zemalja bivše Jugoslavije, iza Srbije je BiH koje dijele 98. mjesto, a sve zemlje bivše SFRJ, izuzev Slovenije, nalaze se u kategoriji djelimično slobodnih medija.

Izvještaj je obuhvatio 195 zemalja, a na vrhu liste po slobodi medija su Island, Finska, Norveška, Danska, Švedska i Njemačka, dok je Slovenija na spisku 195 zemalja na 49. mjestu, Crna Gora na 83, a Hrvatska na 81. mjestu. Od zemalja bivše Jugoslavije, iza Srbije je BiH koje dijele 98. mjesto, a sve zemlje bivše SFRJ, izuzev Slovenije, nalaze se u kategoriji djelimično slobodnih medija.

U kategoriji slobodnih medija nalazi se 70 zemalja, u kategoriji djelimično slobodnih 61, dok se preostalih 64 država karakterišu kao zemlje u kojima mediji nisu slobodni. Zabilježen je pad u odnosu na 2007. godinu, kada su 72 zemlje ocijenjene kao države slobodnih medija. Najviše su nazadovale zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i države bivšeg Sovjetskog Saveza. U izvještaju organizacije Freedome House ocijenjeno je da samo 17 odsto populacije živi u zemljama u kojima postoje slobodni mediji.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je Svjetski dan slobode štampe 1993. godine u cilju podsjećanja na pravo na slobodu izražavanja, ali i na hrabre novinare koji su tokom izvještavanja poginuli, ubijeni ili su završili u zatvoru.
XS
SM
MD
LG