Dostupni linkovi

Virus afričke svinjske kuge u Srbiji


Sigurnosne mere na farmama su od ključnog značaja, zbog načina na koji se bolest širi (ilustracija)
Sigurnosne mere na farmama su od ključnog značaja, zbog načina na koji se bolest širi (ilustracija)

"Šta tu možeš da budeš zabrinut ili opušten? Jednostavno, sudbina nije u tvojim rukama. Ono što je bilo do nas i što je propisano našim zakonima smo uradili", kaže Nenad Gojgić, uzgajivač svinja iz sela Visibaba kod Požege, na zapadu Srbije, komentarišući pojavu virusa afričke svinjske kuge u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u utorak da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja i to u okolini beogradske opštine Mladenovac, te da su to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, kojoj su poslati uzorci na analizu.

Nedimović kaže da se virus afričke kuge svinja pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca, i dodao da je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) Nedimović je rekao da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

"Moram reći da jedan deo svinjskog mesa i dalje će moći da ide u izvoz zato što se termički obrađuje. Za ovaj deo što se termički ne obrađuje sam danas potpisao naredbu kojom će da se izvrši regionalizacija Srbije. Ta naredba podrazumeva da iz prostora zaraženog područja ne može da ide izvoz. Ostala područja su slobodna", rekao je Nedimović.

Uzgajivači zabrinuti za prodaju mesa

Nakon Bosne i Hercegovine, i Crna Gora je potvrdila da je zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije, zbog sumnje da se pojavila afrička kuga.

Uzgajivači svinja u Srbiji strepe da bi pojava opake bolesti mogla da utiče na prodaju svinja. Željko Milutinović iz sela Drenovac kod Šapca, trenutno ima 500 tovljenika.

“Prodaja ide dobro, samo da ne stane sad zbog ovoga”, kaže Milutinović za RSE.

Putevi širenja

Ovo oboljenje se u Evropi pojavilo 2007. godine i nije opasno po čoveka, ali je u slučaju svinja reč o teškoj bolesti sa gotovo stoprocentnim mortalitetom, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesor Miodrag Valčić, šef Katedre za zarazne bolesti životinja na Fakultetu za veterinu u Beogradu.

U Africi se afrička svinjska kuga javlja kod divljih svinja i prolazi sa blagom kliničkom slikom, a u Evropi i drugim delovima sveta obolevaju i divlje i domaće svinje, a simptomi su, prema rečima profesora Valčića sledeći:

“Najpre skače telesna temperatura, životinja prestaje da jede, povlači se u ćoškove, ukratko: vidi se da nešto nije u redu. Onda kreće krvarenje po koži i iz prirodnih otvora. Praktično, životinja iskrvari u samu sebe. Krvni sudovi su popucali, limfni čvorovi su u formi ugruška.”

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti
Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti

U brošuri objavljenoj na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se da se afrička svinjska kuga širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, zaraženim predmetima i opremom, kao i prevoznim sredstvima.

U Africi su glavni prenosioci ove bolesti krpelji, dok je u drugim podnebljima glavni problem transport između država, objašnjava profesor Valčić.

“Imali smo takođe i slučajeve da je uginulo prase divlje svinje. Tokom zime je taj leš bio smrznut, a sledeće sezone je to prase bilo izvor zaraze”, kaže Valčić.

'Jak je to virus'

Uzgajivač svinja Željko Milutinović kaže da je preduzeo mere za smanjenje rizika od zaraze.

“Uveo sam meru zabrane ulaska u objekte ljudima koji ne rade tu. Takođe, tu je i dezinfekcija, mada to ne pomaže, jak je to virus. Nema vakcine za njega”, kaže Milutinović.

Sigurnosne mere na farmama su od ključnog značaja, zbog načina na koji se bolest širi, objašnjava Miodrag Valčić.

“Ne može se ostaviti da slučajno neka životinja preživi. Možda ćemo morati da u nekom doglednom vremenu zaboravimo na naš tradicionalni uzgoj svinja, jer je to zarazna bolest kojom će, po mišljenju mnogih, cela Evropa biti zahvaćena. Pazite, Kina ‘gori’, a ona ima 500 miliona krmača. Možete misliti kako to tamo izgleda”, dadaje.

Prema Valičićevim rečima, stav mnogih laboratorija i evropskih stručnih institucija je da afrička svinjska kuga neće moći da se spreči da preplavi Stari kontinent.

“Mi imamo slučajeve u našem regionu, Bugarska ima mnogo slučajeva, Rumunija je najteže pogođena, tamo se pojavljuje stotine i hiljade žarišta. Nema nikakve vakcinacije protiv te bolesti. Ako uđe na neku farmu, nema šanse da se to zataška, jer klinička slika je takva da niko neće jesti meso od svinje sa takvim promenama”, objašnjava Valčić.

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG