Dostupni linkovi

Ministar poljoprivrede: U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga


Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini beogradske opštine Mladenovac, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i nagasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

"Moram reći da jedan deo svinjskog mesa i dalje će moći da ide u izvoz zato što se termički obrađuje. Za ovaj deo što se termički ne obrađuje sam danas potpisao naredbu kojom će da se izvrši regionalizacija Srbije. Ta naredba podrazumeva da iz prostora zaraženog područja ne može da ide izvoz. Ostala područja su slobodna", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da dokaže da tamo bolesti nema i tada bez problema, u dogovoru sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja i EU, ta područja postaju slobodna i može da ide izvoz.

Podsetimo, Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu, ranije je na svom sajtu objavila da su u Srbiji prijavljene četiri lokacije na kojima postoji sumnja da su domaće svinje zaražene afričkom svinjskom kugom.

U izveštaju OIE-a se precizira da je na te četiri lokacije sedam svinja uginulo od bolesti za koju se sumnja da je afrička kuga, a da je 114 preventivno eutanazirano, stoji na sajtu ove organizacije.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su 12. avgusta objavile da su uvele zabranu uvoza domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja iz Srbije, zbog sumnje da se pojavila afrička svinjska kuga.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.

XS
SM
MD
LG