Dostupni linkovi

U Srbiji sumnja na afričku svinjsku kugu


Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja
Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja

Srbija je prijavila da na četiri lokacije u zemlji postoji sumnja da su domaće svinje zaražene afričkom svinjskom kugom, navedeno je na sajtu Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.

Reč je o tri lokacije u okolini Beograda i jednoj u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije. U izveštaju se precizira da je na te četiri lokacije sedam svinja uginulo od bolesti za koju se sumnja da je afrička kuga, a da je 114 preventivno eutanazirano, stoji na sajtu ove organizacije.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za RSE je rečeno da je u pitanju sumnja i da bolest još nije potvrđena, te da se čekaju rezultati analiza referentne laboratorije u Madridu.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je danas da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza odredjenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

"Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obradjeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge", navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi "sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge".

XS
SM
MD
LG