Dostupni linkovi

Svijet i Trump: Zdravice, strah, nervoza i optimizam


Svjetski mediji se bave time kako svijet dočekuje inauguraciju Donalda Trumpa, koji u petak preuzima dužnost kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, kao i prognozama i očekivanjama u vezi njegove spoljne politike, što je bila tema na "Zašto!".

Vodka teče u potocima dok "Trumplissimo America!" odzvanja na zabavi u ruskoj prijestolnici uoči inauguracije Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Nadrealna scena – djelimičmo marketinški trik, djelimično festival Trumpovih obožavatelja – je u stvari prva u seriji zabava na kojima će se proslaviti inauguracija Trumpa, čiji je izbor izazvao jednu vrstu manije u Moskvi.

Nekoliko desetina Moskovljana, ruskih emigranata, zapadnih novinara i barem jedan Amerikanac koji živi u Moskvi – hvalospjevima su obasipali novoizabranog američkog predsjednika, očekujući poboljšanje u načetim rusko-američkim odnosima.

"Mislim da je ovo početak nečeg apsolutnog prelijepog zbog čega se večeras vrijedi napiti,” kaže Marija Ušakova, koje je organizovala ovu privatnu zabavu u podrumu jednog jazz kluba.

Vrhunac večeri je nastup kantautora Willija Tokareva, koji je napisao odu Trumpovoj pobjedi koju je nazavo “Trumplissimo Amerika”.

Izašao je na scenu ogrnut američkom zastavom i zapjevao: "Trump – Simbol Amerike”, "Trump – On je Supermen”, "Trump – On je nevjerovatan” i "Trump – On je taj".

Inauguracije Trumpa, ako želite biti pozitivni, zavrjeđuje čuveno otvaranje naučnofantastične serije Star Trek:

“Istražiti čudne nove svjetove, hrabro ići gdje niko drugi nije bio.”

Za one pesimistične, prikladnija je Zona sumraka. Nakon Trumpove inauguracije u petak, svijet se kreće ka mjestu “između svjetla i sjenke, između nauke i praznovjerja”.

Jedna stvar je sigurna: niko ne zna šta nosi budućnost, ni danas, ni sutra, ni sljedeća sedmica niti sljedeći mjesec.

Analitičari, eksperti i komentatori nemaju odgovor: svi se krećemo ka velikom nepoznatom.

U nekoliko situacija kada se obratio svijetu, Trump je nanio štetu američkim vanjskim odnosima, davno prije nego što je njegov namještaj istovaren ispred Bijle kuće.

Kina se puši, Evropa je slomljena a vođe NATO-a traže najbliži izlaz.

Konfuziju pojačava i to što većina kandidata za Trumpov kabinet iznose političke stavove koji su dijametralno suprotni njegovim.

U ovakvoj situaciji, pokušajte predvidjeti u kojem pravcu će se kretati administracija, čak i u najopštijim crtama.

Nevjerica oko izbora Donalda Trumpa u Njemačkoj ne prestaje.

Mnogi ljudi se osjećaju kao da loše sanjaju ali se bude u hladnom znoju, ovaj put kako bi svjedočili Trumpovoj inauguraciji.

Kurd Weser iz zapadnonjemačkog grada Limburg an der Lahn je zabrinut zbog političkih razloga, kao što je međunarodna saradnja u konfliktnim zonama i budućnost NATO-a:

“Ono što je do sada izjavio nije bilo veoma uvjerljivo; moraćemo sačekati da vidimo šta će biti na kraju.”

Suprotstavljena mišljenja je teško naći ali ih ima.

Suzana Walter vidi Trumpa kao bolji izbor: “Sa Hillary Clinton bismo imali treći svjetski rat.”

Ona također smatra da je Trump dobro uradio što je oštro ocijenio kancelarku Angelu Merkel i njenu izbjegličku politiku nazvao “katastrofalnom greškom”.

Političari nisu mogli uraditi više od toga da čekaju i vide šta očekuje njihovu zemlju i svijet.

“Nema naznaka da će ovo biti dobro,” kaže razočarani glasnogovornik za odbrambena pitanja Socijaldemokratke partije (SPD) Rainer Arnold.

Roderich Kiesewetter, član Komiteta za vanjske poslove iz Demohrišćanske unije (CDU) ima slično mišljenje:

"Mi Evropljani mu se možemo suprotstaviti sa pozitivnim stvarima,” kaže on.

Samo je desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) istinski zadovoljna u vezi Trumpa.

XS
SM
MD
LG