Dostupni linkovi

Svi podnosioci zahtjeva za azil biće vraćeni u BiH


Aerodrom u Sarajevu - ilustracija
Aerodrom u Sarajevu - ilustracija
Sva lica iz Bosne i Hercegovine koja su zatražila azil u Belgiji biće vraćena u zemlju, ponovio je u utorak ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Iz Evropske komisije već su stigla upozorenja o sve većem broju građana BiH koji traže azil, što bi moglo uticati i na odluku o bezviznom režimu. O tome će u srijedu u Sarajevu bh. zvaničnici razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije, a ministar sigurnosti Sadik Ahmetović u ponedjeljak je posjetio opštine iz kojih je poslednjih sedmica otišlo nekoliko desetina građana.

Sin i snaha Nermine Šogorović samo su jedna od desetine porodica koje su se u poslednjih nekoliko sedmica iz Odžaka, gradića na sjeveroistoku BiH, uputili u Belgiju i tamo tražili azil. Uradili su to, kaže Nermina, jer u Odžaku nisu imali od čega da žive. Snaha je bila trudna, a dijete se rodilo u Njemačkoj.

"Oni su ilegalno ponovo iz Njemačke otišli za Belgiju. Juče su bili u Belgiji, cijeli dan su bili u tom, curica se i razbolila. Međutim, oni ništa nisu dobili, rekli su im da traže stan. Njih je neka porodica prihvatila radi djeteta, oni budu sad kod njih. U njega je žena bila trudna deveti mjesec, samo mi je došo prije dva dana i zaplak’o i rek’o; mama ja ne mogu da ti meni daješ pet maraka svaki drugi dan, ja ću dobiti sad bebu, mi moramo ići u svijet", priča Nermina.

Sa porodicama građana koji su zatražili azil u Belgiji, u utorak je u opštinama Odžak, Gradačac i Modriča razgovarao ministar Ahmetović Ponovio je nakon tih, i sastanaka sa lokalnim rukovodstvima da će svi građani BiH biti vraćeni u zemlju. Kada vlasti u Belgiji završe procedure progona lažnih azilanata, nadležni u BiH obezbijediće avion za prevoz i 72 lica sa prostora Posavine koja su u protekla tri mjeseca napustila zemlju.

Ahmetović je potvrdio da je Ministarstvo sigurnosti u ponedjeljak dobilo pismo komesarke za unutrašnje poslove Evropske unije Sesilije Malstrom u kojem traži da BiH preuzme aktivniji pristup kako bi riješila problem na koji je ukazala Vlada Belgije.

"Povlačim ovdje da u tom pismu nema nikakvih riječi koje bi mogle govoriti o ukidanju bezviznog režima za građane BiH, ali od nas se traži da identifikujemo probleme koji su na terenu. Naravno da smo mi u svu ovu problematiku uključili i policijske agencije u BiH, radimo niz operativnih radnji i sigurno ćemo identificirati, ukoliko bude postojala ikakva indicija, da neko iz kriminalnog miljea stoji iza svega ovoga i da zloupotrebljava građane kako bi ih prebacio van granica BiH."

Ni Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za sigurnost ne vjeruje da do ponovnog uvođenja viza za građane BiH može doći.

"To bi zahtijevalo amandman na odgovarajući zakon što bi trajalo najmanje šest mjeseci, a trebao bi i Parlament prihvatiti to, a tamo Bosna ima velike prijatelje, znači to je skoro nemoguće", ocjenjuje ona.

Evropa neće gledati blagonaklono

Osim upozoravajućeg pisma komesarke Cecilije Malstrom svim balkanskim zemljama u Evropskoj komisiji još nije bilo konkretnih koraka kada je riječ o problemu lažnih azilanata iz BiH. Više informacija biće poznato nakon sutrašnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH sa predstavnicima Evropske komisije zaduženim za azil, koji će biti organizovan u Sarajevu.
Zastava Evropske unije - ilustracija

Novinar iz Brisela Elvir Bucalo podsjeća da problem azilanata tijesno povezan sa političkom slikom kakvu o BiH ima zvanični Brisel. Ta slika jako je mutna kaže Bucalo.

"Mada se u centrima moći ovdje u Briselu ne povezuje problem lažnih azilanata sa ukupnom političkom situacijom u BiH i njihovim odnosom prema BiH. Treba podsjetiti da će za koji dan izaći taj nesretni godišnji pregled Evropske komisije o napretku država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, nesretnim zbog toga što će za BiH vjerovatno biti najlošiji ikada do sad napravljen, jer smo po svim tačkama stajali ili išli unazad, tim prije što su ostali napredovali, neko brže, neko sporije prema reformama i prema samom Briselu. Ako tome još dodamo činjenicu da se stavlja slijedeći znak pitanja iznad budućnosti bezviznog režima s BiH, rezultat je više nego jasan, obojiće to budući odnos Brisela prema našoj zemlji, a to nikome nije u interesu", smatra Bucalo.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da bi najveća tragedija za građane BiH i zemalja u regionu bila ukidanje bezviznig režima sa zemljama Šengenskog sporazuma.

"Evropa neće gledati blagonaklono na azilante koji dolaze iz zemalja u okruženju kao i iz BiH i na taj način ugrožavati vlastitu bezbednost i ugrožavati i sistem koji funkcioniše već godinama tamo. I moj boravak poslednji put u Briselu kada sam razgovarao sa jednim brojem ministara, kako unutar EU tako i Zapadnog Balkana, je zorno ukazivao na potrebe da BiH preduzme dodatne mjere kako bi se spriječio veliki broj azilanata iz BiH da traže status unutar EU", kaže Nović.

Broj azilanata koji dolaze iz BiH neuporedivo je manji od broja iz susjednih zemalja kakve su Srbija i Makedonija odakle u zemlje EU stuže desetine hiljada zahtjeva za azil. Na ovu činjenicu podsjeća i državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

"Ako uporedite Srbiju, Makedoniju i BiH to je sasvim jedan mali broj ljudi. Iz Srbije je od ukidanja viznog režima izašlo 28 hiljada ljudi, iz Makedonije 10 hiljada ljudi, a iz BiH negdje oko 400 ljudi, dakle to dosad nije bio problem za sve zemlje EU i to nije neki veliki broj, ali trend povećanja moramo zaustaviti. To je naša odluka i mi ćemo to uraditi", kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.
XS
SM
MD
LG