Dostupni linkovi

Ministarstvo sigurnosti: Ne prihvatajte ponude za azil


Pasoš BiH - ilustrativna fotografija
Pasoš BiH - ilustrativna fotografija
BiH se u Evropskoj uniji smatra zemljom čiji građani ni po jednom osnovu ne ispunjavaju uslove za dodjeljivanje međunarodne zaštite. Stoga su svi pokušaji bh. građana da zatraže azil u zemljama EU osuđeni na neuspjeh. Na ovu činjenicu upozoravaju u ponedjeljak iz državnog ministarstva sigurnosti, nakon što je u poslednje dvije sedmice alarmantno povećan broj građana iz BiH koji su zatražili azil u Belgiji.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH upozoravaju da su primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za putovanja i dobijanje azila u zemljama EU samo kriminalne radnje kroz koje se želi ostvariti nezakonita zarada.

Bh. građani kroz ovakve ponude mogu samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama EU te zabranom ponovnog ulaska na duži period. Iz Ministarstva, upozoravaju građane da ne prihvataju ovakve ponude, koje između ostalog mogu narušiti i ugled BiH.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kaže za Radio Slobodna Evropa da žele upozoriti građane, da ne slušaju nagovaranja i obećanja pojedinaca i organizacija već da poštuju zakone BiH.

„Da poštuju bezvizni režim, da ne izlaze iz zemlje u smislu traženja azila, jer će se isti morati vratiti u BiH“, kaže on.

Socijalna situacija osnovni uzrok

Bez obzira što je u poslednje vrijeme alarmantno povećan broj bh. građana koji su zatražili azil, prije svega u Belgiji, Ahmetović tvrdi da bezvizni režim za BiH još nije ugrožen.
Sadik Ahmetović

„Od nas se traži da preduzmemo dodatne aktivnosti u smislu provođenja odluke o bezviznom režimu. Sadašnja brojka nije problematična za EU, ali bi trend rasta azilanata iz BiH mogao dovesti u dilemu neke zemlje da traže preispitivanje odluke o bezviznom režimu“, navodi Ahmetović

Podsjećamo, prema podacima Belgijske ambasade u Sarajevu, u posljednje dvije sedmice, zaprimljen je jednak broj zahtjeva za azil kao u cijeloj 2010. godini.
Najviše ih dolazi s protora sjeveroistočne Bosne.

Desetine porodica s područja Orašja, Modriče, Brčkog i Gradačca masovno se uputilo ka Belgiji gdje traže azil. Samo sa područja mjesne zajednice Jakeš do sada je put Belgije otišlo 15 porodica i to uglavnom povratnika, Bošnjaka i Roma koji rasprodaju imovinu nadajući se boljem životu.

Ahmetović će već u utorak obići opštine Modriča, Gradačac i Odžak, kako bi sa lokalnim rukovodstvom, kaže razgovarao o prevazilaženju ovog probleme.

„Imamo informaciju da je socijalno stanje osnovni uzrok zbog kojeg građani sa ovog podneblja traže azil. Socijalna odgovornost je kako na lokalnoj zajednici tako i na kantonalnom i entitetskom nivou. Susrešću se u tim opštinama sa lokalnim i vjerovatno kantonalnim zvaničnicima, te sa predstavnicima policijskih struktura, da vidimo koji su razlozi i kako preduprijediti odlazak ljudi sa ovog područja“, kaže ministar sigurnosti.

Takođe, u utorak u Briselu predstavnici ministarstva sigurnosti razgovaraće sa belgijskim i zvaničnicima Evropske komisije zaduženim za azil.

Mediji prenose da je iz EK već stiglo upozorenje da bi BiH ponovo mogla ostati bez bezviznog režima. Potvrdu ili demanti takve informacije mogli bi dati i zvaničnici komisije koji će sa domaćim vlastima o problemima azila razgovarati u srijedu u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG