Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svetski dan stanovništva


Ilustrativna fotografija
Širom sveta u nedelju se obeležava Svetski dan stanovništva, a ovogodišnja tema je “Svaki pojedinac se računa - podaci o svakom stanovniku ključni za bolji život ljudi”.

Svetske vlade, u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), od 1990. godine obeležavaju Dan nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama, kako bi unapredili razvojne strategije.

Izvršni direktor UNFPA Toraja Ahmed Obaid kazala je da su pouzdane informacije ključne kako bi vlade širom sveta obrazovale politiku koja će ispuniti potrebe stanovnika i poboljšati život ljudi.

Ona je navela da pouzdani podaci omogućavaju bolje praćenje napretka u postizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva i štite dostojanstvo i ljudska prava svih stanovnika Zemlje.

“Svaki pojedinac se računa, što je tema ovogodišnjeg Dana stanovništva, treba da podseti da brojevi govore mnogo o ljudima. Ove godine, UNFPA brani pravo svakog čoveka da bude uzet u obzir, naročito kada je reč o ženama i devojkama, siromašnima i marginalizovanim”,
rekla je Obaid, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun saglasan je da pristup podacima predstavlja komponentu dobre vladavine, transparentnosti i odgovornosti.

“Ove godine, oko 60 zemalja prikuplja podatke i vrši popis stanovništva za 2010. godinu",
rekao je Ki Mun i dodao da popis predstavlja jedinu statističku operaciju koja obuhvata celu populaciju i sve oblasti jedne zemlje.

On je istakao da “biti uračunat znači postati vidljiv”.

*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:

BiH: Konačno usaglašen tekst zakona o popisu stanovništva

Pređena prva stepenica ka popisu stanovništva u BiH
Dodikova stranka najavila blokadu Zakona o popisu stanovništva

Crnogorska opozicija zahtjeva prisustvo u popisnoj komisiji
Bez podataka o stanovništvu na 131. godišnjicu prvog popisa i video:

U Evropu prije Evrope
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00
XS
SM
MD
LG