Dostupni linkovi

Dodikova stranka najavila blokadu Zakona o popisu stanovništva


Parlament BiH, arhiv
Parlament BiH, arhiv
Do prije nekoliko dana činilo se da je u Parlamentu BiH konačno postignut dogovor o popisu stanovništva. Međutim, sudeći prema najnovijim stavovima nekih političkih partija, BiH ipak neće provesti popis 2011. godine.

Iako je Prijedlog zakona prošao u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata najavljuju da će zakon na Domu naroda biti oboren, ukoliko se ne prihvati njihov amandman.

Demografi kažu da bi BiH u tom slučaju bila, skupa sa Somalijom i Libanom, treća zemlja u svijetu koja neće obaviti popis u drugoj dekadi 21. vijeka. Istovremeno, RS je donijela entitetski zakon o popisu koji ne može biti međunarodno priznat, a čiji troškovi se procjenjuju na nešto manje od 20 miliona maraka.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata najavljuju da, ukoliko Bošnjaci ne pristanu na brisanje člana 48 Prijedloga zakona o popisu u BiH, zakon će blokirati. Spomenutim članom predviđa se da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva, prema popisu iz 91. godine, važiti i nakon okončanja novog popisa, za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog sporazuma.

„Znači da se ne zna ni ko ni kada će utvrditi da je potpuno proveden Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, i
Šta će nam popis ako taj zakon ne možemo implementirati, pitaju iz SNSD-a.
može da se svaki put pojavi iz reda bošnjačkog naroda koji će reći: „Ja želim da se vratim, dakle još nije sproveden taj akt.“ Dakle, šta će nam popis ako taj zakon ne možemo implementirati“,
kaže Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Majkićeva smatra opravdanim što je NSRS u junu usvojila entitetski zakon o popisu koji neće biti međunarodno priznat, a koji će koštati 18 miliona maraka:

„Postoji velika vjerovatnoća da nemamo zakon na državnom nivou. Dakle, Republika Srpska mora napraviti popis stanovništva da bi mogla da pravi bilo kakvu ozbiljniju strategiju i plan razvoja“, navodi Majkićeva.

U SNSD-u kažu da će podržati principe zakona, ali će podnijeti amandman kojim traže brisanje člana 48 – od čega će, najavljuju, zavisiti da li će zakon proći.

Ucjene SNSD-a

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Hazim Rančić naziva ovakav stav Saveza nezavisnih socijaldemokrata - ucjenjivačkim. On podsjeća da je Zakon sačinila interresorna radna grupa u kojoj je učestvovao i SNSD, a na pitanje da li će Bošnjaci prihvatiti njihov amandman, Rančić odgovara:

„Kompromise smo učinili prilikom izrade zakona i smatram da je neophodno donijeti ovakav zakon.“
U predizborno vrijeme sve što dolazi kontra ili suprotstavljeno usvajanju ovog zakona u Klubu hrvatskog naroda smatraju politikantstvom.


Iz Kluba Hrvata Doma naroda podsjećaju takođe da je zakon kompromisno rješnje koje je sačinila radna grupa i koji je prošao čitanja u Predstavničkom domu. Zamjenik predsjedavajućeg Kluba hrvatskog naroda Ivo Miro Jović smatra da ga treba prihvatiti usprkos njegovim eventualnim manjkavostima:

„Mislim da je, u ovo predizborno vrijeme, sve što dolazi kontra ili suprotstavljeno usvajanju ovog zakona, politikantstvo i u nekoj funkciji predizborne kampanje“, kaže Jović.

Ivo Miro Jović kaže da je u zakonu predviđeno izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti građana, protiv čega su bili bošnjački poslanici, ali je načinjen i ustupak odredbom o primjeni popisa iz 91. dok se potpuno ne provede Aneks VII. Na pitanje kako bi izgledali rezultati popisa prema novom zakonu koji dozvoljava ali ne obavezuje na takvo izjašnjavanje, Jović kaže:

„Mi ćemo dobiti popis, što je normalno – dvoje zbrojiš, treće oduzmeš.“

Za popis treba 42,5 miliona

Demografi su skeptični jer je vremena za pripremu popisa sve manje, a budžeti sve tanji. U Državnoj agenciji za statistiku kažu da bi, prema sadašnjim procjenama, popis koštao 42,5 miliona maraka. Od toga, samo u sljedećoj godini trebalo bi osigurati oko 30 miliona, kaže direktor agencije Zdenko Milinović:

„Kako još uvijek nije zakon donesen, u ovoj godini Agencija za statistiku BiH i statističke institucije u BiH nemaju osigurana sredstva za pripreme popisa stanovništva“, navodi Milinović.

Predsjednik Centra za populacijska i društvena istraživanja Republike Srpske Stevo Pašalić kaže da je popis odavno u rukama politike. On navodi neke procjene Ujedinjenih nacija:

„Predviđa se da će 233 države ili teritorije provesti popis stanovništva, a da to jedino – predviđa se – neće provesti Somalija, Liban, iz političkih i nesigurnosnih razloga“, kaže Pašalić.

Ipak ne vjeruju svi u Bosni i Hercegovini u pesimistične scenarije – dio domaće javnosti duboko je uvjeren da će Somalija i Liban ipak provesti popis.

*****
Možda bi vas mogao zanimati i ovaj tekst: Bez podataka o stanovništvu na 131. godišnjicu prvog popisa i video:

U Evropu prije Evrope
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00
XS
SM
MD
LG