Dostupni linkovi

Tihanovskaja za RSE: Zločini bjeloruskih vlasti neće biti izbrisani iz sjećanja


Svetlana Tihanovskaja, od 28. avgusta, nakon što je pobjegla iz Bjelorusije, nalazi se u Vilnusu glavnom gradu Litvanije.

Autorica: Irina Peters

Mogućnost slanja ruskih snaga u Bjelorusiju bila bi reška, kaže Svetlana Tihanovskaja (Svyatlana Tsikhanouskaya), bivša kandidatkinja na predsjedničkim izborima, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Takvu mogućnost najavio je, devetnastog dana protesta u Bjelorusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin. On je signalizira mogućnost raspoređivanja ruskih snaga sigurnosti kako bi pomogli u podršci predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku da ostane na vlasti.

"Ovo je naš unutarnji problem, unutarnji problem koji Bjelorusi moraju riješti sa bjeloruskom vladom", rekla je Tihanovskaja za RSE/RL.

Ona je sa RSE/RL razgovarala 28. avgusta iz litvanskog glavnog grada Vilnusa, u koji je pobjegla nakon izbora zbog prijetnji sa kojima se njena porodica suočavala.

Bjelorusija: Strašnije je živjeti u strahu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Njen suprug Syarhey, koji je bio potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima 9. avgusta, uhapšen je prije glasanja i još uvijek se nalazi u policijskom pritvoru, navodno u zatvoru na periferiji glavnog grada Minska. Nakon njegovog hapšenja, Tihanovskaja je stala na njegovo mjesto.

Nakon toga, uz opozicione proteste koji su pokrenuti zbog navoda da su izborni rezultati namješteni u korist Lukašenka, Tihanovskaja se pridružila istaknutim kulturnim ličnostima kako bi stvorili opoziciono 'Koordinaciono vijeće'.

Kako je navedeno, cilj tog Vijeća je da pregovaraju sa Lukašenkovom vladom o novim izborima, puštanju zatvorenih demonstranata i potencijalno, odlazak aktuelnog predsjednika sa vlasti.

No, Lukašenko ne odustaje. Proteklih dana, tužioci su najavili krivičnu istragu Vijeća, zatvorili dvojicu njegovih lidera i pozvali ostale članove na ispitivanje, uključujući i dobitnicu Nobelove nagrade Svetlanu Aleksijevič (Svetlana Alexievich).

Širom Bjelorusije ulice su prepune demonstranata. Opozicioni protesti postali su najveći izazov za Lukašenka tokom njegovih dvadeset i šest godina na vlasti.

Još jedan poziv Lukašenku

Tihanovskaja je još jednom pozvala Lukašenka da odstupi sa vlasti, nazvavši to "dostojanstvenom" odlukom kojom bi završio svoju vladavinu.

"Bila bi to veoma dostojanstveno od njega da bude prvi predsjednik, koji je vladao toliko dugo, a onda dao ostavku na zahtjev ljudi, a ne da pretvori svoj odlazak u krvavi masakr i da ne izazove mržnju ljudi", rekla je Tihanovskaja.

Uz protivljenje pozivima za održavanje novih izbora koji su slobodni i fer, Lukašenko je također nagovijestio mogućnost oštrijeg pristupa prema demonstrantima.

Naglašavajući potencijalnu umiješanost Kremlja u krizu, Lukašenko i Putin održali su najmanje pet telefonskih poziva od izbora 9. avgusta.

U razgovoru kojeg je 27. avgusta emitovala ruska državna televizija, Putin je otkrio da je Rusija na zahtjev Lukašenka, postavila posebne sigurnosne snage, što predstavlja najjači signal da bi Moskva mogla fizički da interveniše u Bjelorusiji.

"Također smo se složili da to neće biti korišteno ako situacija ne izmakne kontroli", rekao je Putin.

O Putinovoj poruci

Tihanovskaja sugeriše da je Putinova poruka jasna.

No, ustrajna je u tome da je dovođenje ruskih snaga nepotrebno. Također je upozorila na mogućnost "provokacija" sa vlastima koje, navodi ona, pokušavaju namjerno da izazovu nasilje kako bi stvorili povod za uvođenje oštrih mjera.

"Neće biti razloga za dovođenje neke vrste 'pomoći', interventne policije ili nekog drugog, jer imamo čisto mirne proteste", rekla je ona. "Niko među bjeloruskim narodom, ne želi nasilno rješavanje ovog pitanja".

Ali je također navela da će se oni službenici koji su usmjeravali nasilje i represiju nad prosvjednicima, suočiti sa posljedicama.

"Nažalost, vlasti su počinile zločine koji neće biti izbrisan iz sjećanja", rekla je.

"Bjelorusi nisu osvetoljubivi", dodaje Tihanovskaja. "Ako je, kako se meni čini, moguće otići sa dostojanstvom, onda će ovo možda biti velika olakšavajuća okolnost za [Lukašenkovu] sudbinu."

"Voljela bih da se sve ovo lijepo završi", kaže Tihanovskaja. "Ne želim da ode u ponor."

Može li doći do dijaloga u Bjelorusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG