Dostupni linkovi

Bjeloruski opozicionari pred sudom, nakon noći u zatvoru


Demonstracije u Minsku, Bjelorusija, 14. august
Demonstracije u Minsku, Bjelorusija, 14. august

Dva lidera opozicije u Bjelorusiji pojavila su se u utorak na sudu nakon noći provedene u zatvoru, dok vlada radi na suzbijanju još nekoliko osoba koje su na slobodi, a planirane su i nove masovne demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, piše Reuters.

Uprkos tome što je većina glavnih opozicionih ličnosti u zatvoru ili u egzilu, Lukašenko do sada nije uspio da ugasi narodne proteste protiv njegove 26-godišnje vladavine, više od dvije nedjelje poslije izbora za koje njegovi protivnici kažu da su namješteni.

Desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice tokom vikenda i mirno se razišli. Lukašenko je negirao namještanje izbora. On je demonstrante nazvao "pacovima" i rekao da se finansiraju iz inostranstva.

Olga Kovalkova, glavna predstavnica u Bjelorusiji opozicione kandidatkinje Svjetlane Tihanovske, pojavila se na sudu, kao i Siarhej Dileuski, koji je predvodio napade na fabriku traktora u Minsku, jednoj od najvećih fabrika u zemlji.

Oboje su privedeni u ponedjeljak. Njih dvoje su lideri opozicionog Koordinatorskog vijeća, koji je prošle nedjelje osnovano sa ciljem da se otvore pregovori sa vladom.

U Koordinatorskom vijeću se nalazi na desetine ličnosti koje predstavljaju širok spektar društva, među kojima je i autorka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, koja je pozvana na ispitivanje u srijedu.

Beloruski mediji objavili su fotografije Dileuskog kako sjedi na sudu u metalnom kavezu. Fotografije Kovalkove na sudu nisu bile dostupne, piše Reuters.

U svim većim gradovima Bjelorusije građani protestuju zbog reizbora Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. avgusta, za koje demonstranti tvrde da su namješteni. Radnici u velikom broju fabrika pridružili su se protestima.

XS
SM
MD
LG