Dostupni linkovi

Obama: Moramo održati vođstvo u svetu


Predsednik Barak Obama govori u Kongresu, Vašington, 25. januar 2011.
Predsednik Barak Obama govori u Kongresu, Vašington, 25. januar 2011.
Američki predsednik Barak Obama u utorak je u govoru o stanju nacije u Kongresu, pozvao na stranačko zajedništvo kako bi se očuvala vodeća uloga Amerike u svetu, te se založio za ulaganja u obrazovanje, istraživanja, tehnologiju i infrastrukturu, uz istovremeno smanjenje neopravdane javne potrošnje i duga.

"Napredovaćemo zajedno ili uopšte nećemo", rekao je Obama pred zastupnicima oba doma Kongresa, članovima vlade, sudijama Vrhovnog suda, pripadnicima vojnog vrha i drugim zvaničnicima, te pozvanim zaslužnim građanima.

Obama, kojem iz obe stranke zameraju da nedovoljno ističe "izuzetnost" SAD-a u svetu, u govoru je istakao da je ekonomsko i tehnološko vođstvo Amerike u svetu danas ugroženo na sličan način kao i 1957. godine, kada je bivši Sovjetski Savez u orbitu oko Zemlje lansirao prvi veštački satelit Sputnik, što je u SAD-u izazvalo šok, ali potom i uzlet svemirske tehnologije.

"Pre pola veka, kada su nas Rusi "potukli" s lansiranjem Sputnjika, nismo imali pojma kako stići na Mesec. Nauke te vrste još nije bilo, nije bilo ni NASA-e. No, nakon ulaganja u istraživanja i bolje obrazovanje, nismo samo premašiti Sovjete, nego smo i širom otvorili vrata za nove industrije i milione novih radnih mesta. Ovo je za našu generaciju Sputnjik trenutak", rekao je Obama.

On je izneo ambiciozan plan za otvaranja novih radnih mjesta i vraćanja američke konkurentnosti u svetu, karakterišući taj plan kao način da se "pobedi budućnost".

Govoreći o američkoj spoljnoj politici, Obama je naglasio da je danas "američko vodstvo vraćeno, a američki položaj u svetu obnovljen".
Kao primjer je naveo današnja ulaganja u Kini i Evropi u vozove velikih brzina i drugu infrastrukturu, te u najbrže računarske mreže, gde SAD trenutno zaostaje, pozivajući da SAD odgovori s naprednim programima, poput programa Apolo koji je razvijen nakon Sputnika.

On je predložio da se udvostruče napori u razvoj infrastrukture i tehnologije, kako bi velika većina Amerikanaca u idućih pet godina imala pristup najbržem internetu i vozovima velikih brzina.

Govoreći o američkoj spoljnoj politici, Obama je naglasio da je danas "američko vođstvo vraćeno, a američki položaj u svetu obnovljen".

Kao primere naveo je Irak, rekavši da je iz te zemlje "više od sto hiljada američkih vojnika otišlo uzdignutih glava", najavljujući puno povlačenje do kraja godine, te dodajući kako se i rat u Avganistanu bliži kraju i da će Amerikanci početi sa povlačenjem u julu.

Istakao je i doprinos Amerike uspehu referenduma o samoodređenju Južnog Sudana.

Osvrnuvši se na aktualna zbivanja u arapskim državama, gde se nakon narodne pobune protiv režima u Tunisu, širi talas nezadovoljstva protiv domaćih autoritarnih režima, Obama je naglasio kako "SAD stoji uz narod Tunisa i podupire demokratske aspiracije svih naroda".

Istakao je i da SAD ne posustaje u naporima za suzbijanje terorizma, te da se s pojačanim naporima u Avganistanu i Pakistanu sužavaju utočišta Al Kaide.

Protiv diskriminacije homoseksualaca u vojsci

"Mi nećemo popustiti i mi ćemo vas poraziti"
, poručio je Obama Al Kaidi i svim teroristima na svetu.

Istakao je da se Iran, zbog nepoštovanja međunarodnih obaveza danas suočava s najtežim sankcijama UN-a, te da SAD čini sve kako bi Severna Koreja ispoštovala preuzetu obavezu odustajanja od nuklearnog oružja.



Naglasio je da SAD obnavlja i jača svoja savezništva širom sveta, te najavio da u martu putuje u posetu Čileu, Salvadoru i Brazilu, kako bi ojačao savezništva u Južnoj Americi.

Obamin govor o stanju nacije, "State of the Union", koji je u američkom predsedničkom poretku jedan od središnjih političkih događaja godine, bio je u znaku tragičnog masovnog ubistva na političkom skupu u Tuskonu u Arizoni početkom januara, s mnogim osvrtima na taj događaj, uključujući i prazno sedište kongresmenke Gabriele Gifords, teško ranjene u tom napadu.

U izrazu zajedništva iz poštovanja prema žrtvama u Tucsonu, republikanski i demokratski senatori sedeli su pomešano, a ne razdvojeno kao inače, pa su reakcije na pojedine delove govora bile blaže nego inače, a bilo je i neobično puno zajedničkog pljeska i dizanja na noge.

Obama je najodlučnije do sada govorio o nužnosti smanjenja deficita i bespotrebne potrošnje za oko 400 milijardi dolara u idućih 10 godina, zajamčivši da će staviti veto na svaki zakon koji sadrži nenamensku potrošnju za tzv. "projekte ljubimce" zastupnika, namenjene njihovim izbornim jedinicama.

Istakao je da su državnim službenicima plate zamrznute u iduće dve godine, te da je ministar Robert Gejts najavio znatne uštede u budžetu Pentagona, koji čini gotovo trećinu državnog budžeta.

Najavio je i pojednostavljenje načina oporezivanja građana, za šta je zaradio veliki pljesak.

Obama se takođe založio za prestanak diskriminacije homoseksualaca u vojsci, ali je i izneo platformu centrističke politike, sa kojom bi trebalo prevladati duboke podele u Kongresu, u kojem republikanci danas imaju većinu u Predstavničkom domu, a demokrate u Senatu, kako bi se mogli donositi zakoni i vlada funkcionisati.

Nakon govora američkog predsednika, posmatrači-cinici primetili su da će Barak Obama, ukoliko ne pronađe čarobnu formulu za milione radnih mesta, izgubiti svoje na izborima 2012. godine.
XS
SM
MD
LG