Dostupni linkovi

Finska i Švedska šalju delegacije u Tursku na razgovore o NATO-u


Turski predsjednik Tayyip Erdogan (arhiv)
Turski predsjednik Tayyip Erdogan (arhiv)

Finska i Švedska poslat će u srijedu, 25. maja, delegacije u Ankaru kako bi pokušali pronaći rješenje u vezi sa protivljenjem Turske njihovom članstvu u NATO-u.

Najavio je to 24. maja finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ističući da se dijalog nastavlja.

"Razumijemo da Turska ima neke sigurnosne brige u odnosu na terorizam. Mislimo da se ta pitanja mogu riješiti. Mogu postojati i neka pitanja koja nisu direktno povezana s Finskom i Švedskom, već više s drugim članicama NATO-a", rekao je Haavisto.

Turska tvrdi da Švedska i Finska skrivaju osobe povezane s militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan, koji se protivio ulasku Švedske i Finske u NATO, 21. maja je telefonski razgovarao s liderima dviju nordijskih zemalja.

Erdogan je švedskoj premijerki Magdaleni Andersson kazao da Ankara očekuje konkretne korake kada je u pitanju turska zabrinutosti. Također je naveo da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut.

Finski predsjednik Sauli Niinisto izjavio je proteklog vikenda da je imao "otvorene i direktne" telefonske razgovore s Erdoganom.

Erdogan je 21. maja razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kojem je kazao da Ankara neće pozitivno gledati na kandidature Švedske i Finske ukoliko "jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i drugih pitanja".

Švedska i Finska su decenijama bile izvan ovog vojnog saveza, ali je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za bezbjednost. Svih 30 članica NATO-a treba da odobre svaki novi ulazak u Alijansu.

XS
SM
MD
LG