Dostupni linkovi

Erdogan povezuje članstvo Švedske i Finske u NATO sa izručenjem 'terorista'


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraća se poslanicima svoje vladajuće stranke u Ankari, Turska, u srijedu, 18. maja 2022.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraća se poslanicima svoje vladajuće stranke u Ankari, Turska, u srijedu, 18. maja 2022.

Švedska ne treba očekivati da Turska odobri njenu kandidaturu za NATO bez vraćanja "terorista", a delegacije Švedske i Finske ne trebaju dolaziti u Tursku kako bi je uvjerile da podrži njihovo članstvo u Alijansi, poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu.

Američki predsjednik Joe Biden i najviši zvaničnici njegove administracije ponovili su da su uvjereni da prigovor Ankare neće biti prepreka za proces pridruživanja nordijskih zemalja, iako nisu naveli kako bi se stav Turske mogao promijeniti.

Finska i Švedska su u srijedu formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu. Očekuje se da će proces pridruživanja trajati tek nekoliko sedmica uprkos prigovorima Turske.

Ankara kaže da Švedska i Finska skrivaju ljude povezane sa grupama koje smatra teroristima, odnosno militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, kojeg Turska optužuje da je organizovao pokušaj puča 2016. godine.

Erdogan je rekao da saveznici iz NATO-a nikada nisu podržali Tursku u njenoj borbi protiv kurdskih militantnih grupa, uključujući sirijsko kurdsku YPG, koju Ankara također smatra terorističkom grupom blisko povezanom s PKK.

"Širenje NATO-a za nas ima smisla samo srazmjerno poštovanju koje će biti iskazano prema našim brigama", rekao je.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je na brifingu rekao da vjeruje da će Finska i Švedska na kraju dana imati "djelotvoran i efikasan" proces pristupanja. On je dodao da se zabrinutost Turske "može riješiti".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, tokom posjete Sjedinjenim Državama, također je rekao da je prenio američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da Ankara ima "legitimne sigurnosne brige" koje treba riješiti.

Na pitanje o prigovoru Turske, Biden je novinarima rekao: "Ne idem u Tursku, ali mislim da ćemo biti u redu."

Biden će u četvrtak ugostiti lidere Švedske i Finske u Bijeloj kući kako bi razgovarali o njihovim prijavama za NATO.

Erdoganove primjedbe

Turski državni emiter TRT Haber rekao je u ponedjeljak da Švedska i Finska nisu dale odobrenje za repatrijaciju 33 osobe koju je Turska zatražila.

"Dakle, nećete nam vratiti teroriste, nego tražite od nas članstvo u NATO-u? NATO je entitet za sigurnost, organizacija za sigurnost. Stoga ne možemo reći 'da' lišavanju sigurnosti ove organizacije", rekao je Erdogan.

Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku Ibrahim Kalin imao je telefonske razgovore sa svojim kolegama iz Finske, Švedske i Sjedinjenih Država, između ostalih, saopćilo je tursko predsjedništvo. Kalin je rekao da će napredak u nastojanjima nordijskih zemalja za prijem u članstvo biti moguć samo ako se preduzmu čvrsti koraci u rješavanju zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti Turske.

Erdogan je također optužio saveznike iz NATO-a za podršku teroristima, navodeći njihovu isporuku oružja za YPG, što je glavni izvor neslaganja između Ankare i Washingtona, kao i drugih zapadnih zemalja. Cavusoglu je rekao Blinkenu da Washington treba da prestane da podržava YPG.

Ankara je 2019. dobila malo međunarodne podrške za svoje planove za izgradnju sigurne zone u sjevernoj Siriji, uključujući naseljavanje milion Sirijaca u dijelu sjeveroistočne Sirije koji su Turska i njeni sirijski pobunjenički saveznici zauzeli od YPG-a.

Erdogan je također rekao da će se Turska usprotiviti kandidaturi za NATO onih koji su uveli sankcije Ankari. Švedska i Finska zabranile su izvoz oružja u Tursku nakon njenog upada u Siriju protiv YPG 2019.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG