Dostupni linkovi

Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u


Švedska premijerka Magdalena Andersson
Švedska premijerka Magdalena Andersson

Švedska vlada donijela je u ponedjeljak, 16. maja, službenu odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u, slijedeći korake susjedne Finske u potezu koji će ponovno iscrtati geopolitičku kartu sjeverne Europe, piše Reuters.

"Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u kao sredstvo odvraćanja od ruske agresije, izjavila je u ponedjeljak švedska premijerka Magdalena Andersson, ističući da još ne vidi direktnu vojnu prijetnju toj zemlji.

Naglasila je da je Vlada odlučila obavijestiti NATO da Švedska želi postati članica tog saveza. "Švedski ambasador u Alijansi uskoro će obavijestiti NATO", rekla je Andersson novinarima dan nakon što je Finska dala sličnu najavu.

Datum apliciranja za članstvo još nije utvrđen, jer će Švedska, kako je navela, svoju prijavu poslati zajedno s Finskom.

"Postoji velika većina u švedskom parlamentu koja je za ulazak u NATO", rekla je premijerka Magdalena Andersson nakon rasprave o sigurnosnoj politici u parlamentu, prenosi Reuters.

Međutim, ona je poručila da Švedska ne želi stalne vojne baze NATO-a ili nuklearno oružje na svom teritoriju, ukoliko bude odobreno njeno članstvo, prenosi BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva 'specijalnom operacijom', istaknula je ranjivost Švedske i Finske unatoč njihovoj bliskoj suradnji s NATO-om posljednjih godina.

Podstakla ih je da preispitaju svoje bezbjednosne potrebe i potraže sigurnost u NATO savezu.

Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", ali koji je već ubio hiljade i raselio milione Ukrajinaca, razbio je dugogodišnju bezbjedonosnu politiku i podstakao val podrške javnosti za članstvo u NATO-u u obje zemlje.

Najava Finske i Švedske o kandidaturi za članstvo u transatlantskom savezu izazvala je pretnje odmazdom iz Moskve i prigovore Turske, članice NATO-a.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG