Dostupni linkovi

Švedska šalje diplomate u Tursku na razgovor o NATO-u


 Švedski ministar odbrane Peter Hultqvist (arhivska fotografija)
Švedski ministar odbrane Peter Hultqvist (arhivska fotografija)

Švedska će u ponedjeljak, 16. maja, poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevazići prigovore Ankare na njen plan pridruživanja NATO-u, izjavio je švedski ministar odbrane Peter Hultqvist.

On očekuje se da bi istoga dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u.

"Poslat ćemo skupinu diplomata na razgovore s Turskom kako bismo vidjeli na koji način se to može riješiti i o čemu se zapravo radi", rekao je Hultqvist za javni servis SVT.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o potencijalnom članstvu te zemlje u NATO-u, piše BBC.

Rasprava dolazi nakon što su vladajući socijaldemokrati u nedjelju objavili da podržavaju pridruživanje tom vojnom savezu.

Socijaldemokrati su u nedjelju odustali od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO. Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedecenijsku politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju, također, da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Međutim, Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

"Uvjeren sam da ćemo moći riješiti zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji ne odgađa članstvo", rekao je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedski parlament raspravljat će o članstvu u NATO-u u ponedjeljak, a odluka bi trebala biti samo formalnost jer velika većina zastupnika podržava članstvo u NATO-u.

"Vlada će službenu odluku o podnošenju zahtjeva donijeti kasnije tokom dana", rekao je Hultqvist.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG