Dostupni linkovi

Putin poručio da proširenje NATO-a predstavlja problem


Ruski predsjednik Vladimir Putin, Moskva, 16. maj 2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak, 16. maja, da Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali da bi "širenje vojne infrastrukture na njihovom teritoriju zahtijevalo reakciju Moskve".

Govoreći na summitu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) u Moskvi, Putin je kazao da proširenje NATO-a predstavlja "problem za Rusiju, a u interesu je Sjedinjenih Američkih Država (SAD)".

Također je naveo da Rusija treba obratiti dodatnu pozornost na, kako je naveo, "planove NATO-a za povećanje svog globalnog utjecaja", piše BBC.

Putin je, također, ustvrdio da je tokom invazije na Ukrajinu, "Moskva dobila dokaze o komponentama biološkog oružja koje se stvaraju u blizini ruskih granica". Naveo je da se "radi na mogućim metodama i mehanizmima destabilizacije epidemiološke situacije na postsovjetskom teritoriju.

CSTO je međunarodna organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg Sovjetskog saveza. U njenom članstvu su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija, Kirgistan i Tadžikistan.

Ruska agresija na Ukrajinu podstakla je Švedsku i Finsku da preispitaju svoje bezbjednosne potrebe i potraže sigurnost u NATO savezu.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o potencijalnom članstvu te zemlje u NATO-u, piše BBC. Ta rasprava dolazi nakon što su vladajući socijaldemokrati u nedjelju objavili da podržavaju pridruživanje tom vojnom savezu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju, također, da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Međutim, Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske. Turski redsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG