Dostupni linkovi

Kosovo optužuje Milana Radoičića za napad na policiju


Oružje, vozila i drugi predmeti zaplenjeni na severu Kosova izloženi na konferenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželala Svečlje, 25. septembra 2023.
Oružje, vozila i drugi predmeti zaplenjeni na severu Kosova izloženi na konferenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželala Svečlje, 25. septembra 2023.

Bezbednosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Na konferenciji za novinare 25. septembra ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je da su vlasti pronašle mape i planove za napad na kosovsku policiju na severu 24. septembra. On je rekao da napad nije bio ad hoc već planirano mesecima.

Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je takođe na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gde je i popis oružja koje poseduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara", rekao je Svečlja.

Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mestu događaja.

Prema njegovim rečima, na osnovu oružja koje su pronašli, veruje se da je postojao plan da se u napad uključe "stotine ljudi da destabilizuju našu zemlju".

Oružje za koje je policija saopštila da je zaplenila u Banjskoj
Oružje za koje je policija saopštila da je zaplenila u Banjskoj

Svečlja je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, "šest terorista nalazi na lečenju u bolnici u Novom Pazaru" i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

Nezvanično nekoliko napadača na lečenju u Novom Pazaru

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović nije bio dostupan za hitan komentar RSE o navodima ministra policije Kosova da se u toj bolnici nalazi šest napadača na kosovsku policiju u Banjskoj.

RSE je nezvanično od izvora koji nije želeo da bude imenovan, iz bolnice dobio potvrdu da se nekoliko napadača nalazi na lečenju u novopazarskoj bolnici. Međutim, nisu mogli da nam kažu tačan broj, niti da daju informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

Ekipa RSE oko bolnice u Novom Pazaru u popodnevnim satima nije primetila povećano prisustvo policije.

Dozvola za nošenje oružja za ličnu upotrebu izdata Milanu Radoičiću.
Dozvola za nošenje oružja za ličnu upotrebu izdata Milanu Radoičiću.

Kazao je da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici "Brigade Sever" i "Civilne odbrane", koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

U međuvremenu, generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je u automobilu Mercedes, beogradskih registarskih oznaka, pronađena oružna dozvola na ime Radoičić.

"Dokument su izdale srpske vlasti, izazivajući jaku sumnju da je i sam Milan Radoičić među naoružanim i uniformisanim licima", rekao je Hodža.

"Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Milan Radoičić, osoba bliska predsedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću. Sumnja se da je teroristička grupa u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavana od strane Vlade Srbije", naglasio je on.

Hodža je rekao da je u toku operacija pronalaženja osoba umešanih u napad na policiju – za koje se sumnja da ih je oko 30 – ne isključujući mogućnost da se još uvek nalaze na teritoriji Kosova.

U Beogradu bez odgovora na navode Prištine

U Beogradu bez zvaničnih informacija o napadačima na kosovsku policiju osim onoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao 24. septembra uveče da su se "pobunili Srbi sa Kosova ne želeći da više trpe Kurtijev teror".

Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo nisu do objavljivanja teksta odgovorili na upit RSE o navodima kosovskih bezbednosnih vlasti da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Vlada Srbije nije odgovorila ni na navode iz Prištine da se sumnja da je grupa koja je napala kosovsku policiju, u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavana od strane Vlade Srbije.

Ni Predsedništvo Srbije nije bilo dostupno za hitan komentar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativna agencija nisu odgovorili na upit RSE o tome da li je neko iz grupe napadača prešao u Srbiju, te da li su uhapšeni.

Radoičić je potpredsjednik Srpske liste, kojeg traže kosovske vlasti, a nalazi se i na američkoj crnoj listi zbog "umiješanosti u međunarodni organizovani kriminal".

Kosovo ga traži pod sumnjom da je umešan u zastrašivanje svedoka u sudskom procesu, poznatom kao "Brezovica".

Radoičić se u optužnici pominje i kao "vođa kriminalne grupe" koja je planirala ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Međutim, poternica za Milanom Radoičićem povučena je u martu 2021. godine bez ikakvog objašnjenja.

Hodža je rekao da je u i oko manastira u Banjskoj pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi, detonatori, razni amblemi, dronovi, samolepljive ceduljice sa znakom KFOR-a, uniforme - od kojih neke sa amblemima italijanske vojske, automobilske tablice sa akronimima različitih gradova Srbije, ručne bacače granata (zolja), od kojih je većina proizvedena 2021.

Hodža je rekao da su neka od ovih oružja u prošlosti korišćena i u napadima, kako je rekao, od strane "Civilne odbrane".

Direktor policije Kosova je kazao da na osnovu pronađenih dokumenata, pet pripada pripadnicima za koje se sumnjiči da pripadaju Civilnoj zaštiti.

Bezbjednosne vlasti su saopštile da je grupa bila profesionalna i dobro pripremljena. Pored oružja, policijski službenici su rekli da su zaplijenili 24 vozila, jedno oklopno vozilo i dva četvorotočkaša.

Šta se desilo u Banjskoj?

Policiju Kosova u ranim jutarnjim satima napala je grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima.

Usled sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više nisu mogli da trpe teror Aljbina Kurtija".

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca te negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Dan nakon sukoba na severu, situacija na ovom području Kosova - naseljenom većinom Srbima - je mirna, ali je pristup selu Banjska u opštini Zvečan i dalje zatvoren od strane kosovske policije.

XS
SM
MD
LG