Dostupni linkovi

Situacija na sjeveru Kosova mirna, prilaz Banjskoj i dalje zatvoren


Kosovska policija na ulazu u selo Banjska, Zvečan, na severu Kosova.
Kosovska policija na ulazu u selo Banjska, Zvečan, na severu Kosova.

Situacija na sjeveru Kosova 25. septembra je mirna, ali kosovska policija i dalje drži zatvorenim prilaz selu Banjska u opštini Zvečan, nakon smrtonosnog napada naoružanih i maskiranih lica 24. septembra.

Kosovska specijalna jedinica postavila je oklopno vozilo i druga vozila na raskrsnici Balaban, koja vodi ka Banjskoj.

Kosovsku policiju napale su maskirane osobe u ranim jutarnjim satima 24. septembra, nakon što su otišle da uklone barikade postavljene u Banjskoj, a potom su se sklonile u seoski manastir. Pri tom je poginuo službenik kosovske policije Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je ranjeno.

Fotografije i snimci sa mesta oružanog sukoba na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je 25. septembar danom žalosti u cijeloj zemlji.

Tužilac kosovskog tužilaštva Naim Abazi rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da postoje nepotvrđene informacije da se na putu ka ovom selu sumnja na opasne, potencijalno eksplozivne naprave.

"Postoje i neka vozila koja su na putu ka mjestu gdje se nesreća dogodila", rekao je Abazi.

Granični prelazi između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak, su i dalje zatvoreni.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 24. septembra da je u napadu učestvovala "teroristička i kriminalna formacija od 30 ljudi".

Kosovske vlasti saopštile su da su tri napadača ubijena, dok je šest osoba, za koje se sumnjalo da su bili u kontaktu sa njima, uhapšeno.

Abazi je naglasio da se radi na identifikaciji osoba umiješanih u napad na Kosovsku policiju 24. septembra, a za to su sada dobili i DVR kamere.

Jedan od napadača, koji je na dan napada uhapšen na sjeveru, nastavlja da se liječi u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, potvrdio je za RSE direktor Klinike za ortopediju Gani Jašanica.

"Operisana mu je lijeva hrskavica, gdje je bila otvorena prostrijelna rana. Njegovo stanje je stabilno. On se i dalje liječi na klinici", naveo je Jašanica.

Kosovska policija preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedjelju, 25. septembra, i navodi se da sada obezbjeđuju selo.

Napad na Kosovsku policiju osudile su međunarodna zajednica i Evropska unija (EU).

Kosovo je proglasilo Srbiju odgovornom za napad, dok Beograd zvanično krivi kosovske Srbe.

Napad je uslijedio oko dvije nedjelje nakon što su se premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali u Briselu na novoj rundi razgovora na visokom nivou uz posredovanje EU 14. septembra, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.

Tenzije na sjeveru Kosova su visoke od maja, kada stanovnici opština sa srpskom većinom na sjeveru nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike, koji su izašli sa izbora koje su sami bojkotovali. Situacija je povremeno eskalirala u nasilje.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira naredne korake i radi na deeskalaciji situacije.

XS
SM
MD
LG