Dostupni linkovi

Na severu Kosova pronađeno telo još jednog osumnjičenog za napad


Pripadnik kosovske policije u mesto Banjska, 25. septembar 2023.
Pripadnik kosovske policije u mesto Banjska, 25. septembar 2023.

Tužilaštvo Kosova potvrdilo je 25. septembra da je na severu Kosova pronađeno telo treće ubijene osobe za koje se sumnja da je učestvovala u napadima na kosovsku policiju 24. septembra.

Beživotno telo napadača pronađeno je na oko 1,5 kilometara od "mesta incidenta", dan nakon što je grupa s više desetina naoružanih ljudi napala kosovsku policiju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužilac Naim Abazi.

On je rekao da je na mestu događaja pronađeno još jedno naoružano vozilo.

"Pokušavamo da ga identifikujemo jer u ovom trenutku nije imao nikakva identifikaciona dokumenta kod sebe", rekao je Abazi.

Kosovske vlasti su u nedelju saopštile da su u policijskoj akciji ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku.

Bezbednosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 24. septembra da je u napadu učestvovala "teroristička i kriminalna formacija od 30 ljudi".

Kosovske vlasti saopštile su da su tri napadača ubijena, dok je šest osoba, za koje se sumnjalo da su bili u kontaktu sa njima, uhapšeno. Jedan od napadača, koji je na dan napada uhapšen na severu, nastavlja da se lieči u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, potvrdio je za RSE direktor Klinike za ortopediju Gani Jašanica.

Kosovska policija preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedelju, 25. septembra, i navodi se da sada obezbeđuju selo.

Napad na Kosovsku policiju osudile su međunarodna zajednica i Evropska unija (EU).

Kosovo je proglasilo Srbiju odgovornom za napad, dok Beograd zvanično krivi kosovske Srbe.

Napad je usledio oko dve nedelje nakon što su se premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali u Briselu na novoj rundi razgovora na visokom nivou uz posredovanje EU 14. septembra, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.

Tenzije na severu Kosova su visoke od maja, kada stanovnici opština sa srpskom većinom na severu nisu prihvatili nove albanske gradonačelnike, izabranim na izborima koje su Srbi bojkotovali. Situacija je povremeno eskalirala u nasilje.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da koordinira naredne korake i radi na deeskalaciji situacije.

XS
SM
MD
LG