Dostupni linkovi

Sve ulice Raniluga: Od Draže Mihailovića do Miloševića


Ulica Draže Mihailovića u Ranilugu
Ulica Draže Mihailovića u Ranilugu

Piše: Bekim Bislimi (priredila Amra Zejneli)

Tabla sa uličnim nazivom ’Slobodan Milošević’ nije postavljena na početku ulice koja je dobila taj naziv u opštini Ranilug.

Odluku o imenovanju te ulice usvojila je Skupština ove opštine, ali ona nije stupila na snagu zato što je gradonačelnik Gradimir Mikić, listu sa imenima ulica ove opštine vratio Skupštini nazad na razmatranje, izjavio je sa RSE Saša Aleksić, predsednik Skupštine Opštine.

„Ta odluka je vraćena na ponovno razmatranje a koju će skupstina razmatrati krajem ovog meseca. Po meni, ovo je bezpotrebno dizanje prašine, a, iskreno rečeno, drago mi je da su mediji toliko zainteresovani za našu opštinu“, kazao je on.

Aleksić kaže da ne zna ko je preporučio imena ulica, među kojima je i ona Slobodana Miloševića.

S druge strane, u selu Ropotovo opštine Ranilug, ispred kuće gradonačelnika opštine, Mikića, postavljena je tabla sa uličnim nazivom „Đeneral Draža Mihailovića“.

Aleksić nema informacija ni oko toga ko je predložio da jedna od ulica nosi ime četničkog vođe.

„Da vam nešto kažem, danas svako može u bilo koju štampariju da ode i da odštampa šta mu je god drago i da stavi gde hoće“, ističe on.

U svakom slučaju, on nije odgovorio da li je ime Draže Mihailovića bilo na listi ranije usvojenih ulica u SO Ranilug. On ponavlja da se imenovanje ulica radi na osnovu volje stanovnika opštine Ranilug.

A da li stanovnici ove opštine žele da ulice nose nazive Slobodan Milošević i Draža Mihailović?

Ulica koja bi trebalo da ponese ime Slobodana Miloševića u Ranilugu
Ulica koja bi trebalo da ponese ime Slobodana Miloševića u Ranilugu

Stanko Djokić, meštanin ove opštine, kaže da ne zna ko je odlučio o tim nazivima.

„Ne znam, meni se sviđa, svaka ulica treba da ima takve tablice, a ne samo jedna“, navodi on.

Drugi meštanin na koga smo naišli, a nije hteo da se identifikuje, kaže da pojedini nazivi ulica ne trebaju da predstavljaju problem.

„Za ulice, ne interesuje me. Kada bi mogle ulice da nose ime predsednika Rugove, onda ne bi trebalo da bude problema ni za Miloševića“, kaže on.

Jedan od njih kaže da su sva imenovanja ulica donesena zakonskim putem.

„To je izglasala skupština i to je sve u redu. To je volja građana, i nije bitno kako se koja ulica zove“, navodi on.

Ivan Arsić, takođe iz opštine Ranilug, kaže da imena iz novije istorije a koja mogu da osporavaju ostale zajednice, ne bi trebala da budu korišćena za nazive ulica.

„Ulice ne bi trebale da nose imena aktera koji su bili pre 15 ili 20 godina. Treba da prođe još neko određeno vreme pa će istorija da kaže svoje. Ali, ako je skupština odlučila tako, a skupštinu su birali građani, znači ona mora da sprovodi volju građana. Tako funkcioniše sistem“, ističe Arsić.

Ali šta ako se i nakon ponovnog razmatranja odluka o imenovnju ulice Slobodan Milošević ne promeni? Aleksić, predsednik skupštine, odgovara:

„Ja sam u službi zakona, sprovodim zakon u skupštini koju predstavljam. Ja sam izabran od strane naroda, izabran od strane delegata na mesto predsednika skupštine. Ja sam prvi od 15 jednakih delegata koliko broji naša skupština“, ističe on.

Opština Ranilug je decentralizovana opština sa srpkom većinom a njeno formiranje predviđeno je planom Martija Ahtisarija, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Ovu opštinu trenutno vodi predstavnik GI Srpska.

XS
SM
MD
LG