Dostupni linkovi

Kosovo: Ranilug dobio ulicu Slobodana Miloševića


Ranilug, panorama
Ranilug, panorama

Skupština decentralizovane opštine Ranilug na Kosovu, sa većinskim srpskim stanovništvom, usvojila je odluku o imenovanju jedne od ulica u ovoj opštini „Slobodan Milošević“.

To je za RSE potvrdio predsedavajući skupštine, Saša Aleksić. Kaže da su reakcije na Kosovu po tom pitanju moguće ali, kako dodaje, on „samo sprovodi zakon“.

„Mi smo na osnovu svih normativa, na osnovu zakona, dali seoskim odborima i odbornicima sela Ranilug, konkretno pošto se tamo jedna od ulica zove Slobodan Milošević, da prave listu ulica. Oni su dostavili te liste i mi smo samo sproveli skupštinsku proceduru. Znači, ja nemam niti direktne niti indirektne ingerencije da vršim pritisak na građane. Ja samo poštujem građane koji su me doveli na to mesto“, kaže Aleksić.

On dodaje da se sada samo čeka na postavljanje tabli sa nazivima ulica. Ipak, tako nešto može da opovrgne gradonačelnik ili Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave.

„Nije sve gotovo. Sutradan može da dođe iz ministarstva odluka o poništavanju i ja sam dužan kao predsednik skupštine da to ponovo vratim na razmatranje“, dodaje on.

U Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave obavešteni su da je Skupština Raniluga usvojila takvu odluku ali se čeka na ponovno razmatranje.

„Mi smo razgovarali sa gradonačelnikom opštine, i gradonačelnik je zatražio da Skupština razmotri tu odluku, sa naglaskom na ulicu koja je sada već poznata u medijima. Čekamo kako će reagovati Skupština opštine, i tek posle možemo doneti neku odluku. U međuvremenu, razmatramo naše mogućnosti“, kaže za RSE Bajram Gecaj, zamenik ministra lokalne samouprave.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave u međuvremenu se i putem saopštenja oglasilo, navodeći da odluka o imenovanju ulice nije na snazi nego u procesu ponovnog razmatranja, te da će, u slučaju nepoštovanja preporuka Kosovske agencije za katastar i gradonačelnika Opštine, protiv Skupštine opštine biti preduzete određene zakonske mere.

"U skladu sa Zakonom o sistematizovanju adresa, jedinica za sistematizaciju adresa Kosovske agencije za katastar, pri ministarstvima lokalne samouprave i prostornog planiranja, protivi se sadržaju odluke i spisku imenovanja nakon usvajanja, jer sadrže neprihvatljiva imena ulica, a napravljena su i tehnička kršenja u planiranom obliku postavljanja tabli", navodi se u saopštenju i dodaje da se razmatranje očekuje na sledećoj redovnoj sednici.

To je potvrdio i sam gradonačelnik, Gradimir Mikić, inače ispred Građanske inicijative Srpska.

„Ja ne razmatram tako nešto, razmatra Skupština. Ja sam već vratio to na ponovno razmatranje, pre nego što je neko digao buku“, izjavio je Mikić.

Petar Miletić
Petar Miletić

Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, kaže da je on lično protiv takve odluke. Međutim, dodaje da je nadležnost u rukama lokalnih samouprava, i kao takva mora da se poštuje.

„Da li će opština Ranilug i definitivno doneti takvu odluku, ja to ne znam. Ali, mislim da imena ulica treba posmatrati sa vremenskom distancom. Puno je imena i u opštinama sa albanskom većinom gde postoje mnoge greške. Ne verujem da će moći da se izvrši neki pritisak na opštinu Ranilug jer ako bi to vređalo albanske žrtve, onda bi kontraargument opštine Ranilug bio da puno ulica vređa i žrtve Srba. To će biti jedan težak dijaloga, ali ja ipak mislim da to nije pametna odluka opštine“, kazao je Miletić.

Ranilug je novoformirana opština na Kosovu koja se nalazi južno od Kamenice.

XS
SM
MD
LG