Dostupni linkovi

Sve dalje od epiloga afere "Snimak"


Ulaz u Skupštinu Crne Gore
Ulaz u Skupštinu Crne Gore
Crna Gora je sve dalje od odgovora na pitanje – da li je bilo zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe. To proizilazi iz najnovijih incijativa političkih partija, prema kojima opozicija traži utvrđivanje političke odgovornosti u aferi "Snimak", dok vladajuća Demokratska partija socijalista to odlučno odbija.

Bez obzira što Brisel u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore, zahtjevao sudski i politički epilog afere „Snimak”, događaji se kreću u pravcu u kojem se vjerovatno još dugo neće zasigurno znati – da li je vladajuća Demokratska partija socijalista zloupotrebljavala državne resurse u cilju osvajanja povoljnog izbornog rezultata.

Na sceni dominiraju politička ubjeđenja, prema kojima je opozicija sigurna da je afera „snimak” jasan dokaz organizovane zloupotrebe državnih resursa, dok DPS tvrdi da je afera „snimak” iskonstruisana.

Anketni odbor Skupštine Crne Gore koji je trebalo da utvrdi političku odgovornost funkcionera DPS-a u ovoj aferi nije ništa utvrdio, državno tužilaštvo je procjenilo da u objavljenim snimcima u kojima su pojedini funkcioner DPS-a govorili o korišćenju državnih resursa tokom izbora, nema elemnata za istraživanje.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je naveo da od većeg koalicionog partnera očekuje da unutar svojih redova ispita političku odgovornost za aferu “Snimak“, na šta u je iz DPS-a otvoreno rečeno da ta partija neće utvrđivati političku odgovornost u svojim redovima, već će, prema riječima Tarzana Miloševića iz DPS-a, o krivici odlučivati građani na izborima.

Istovremeno je objavljeno da će opozicija uskoro skupštini dostaviti rezoluciju prema kojoj će tražiti da budu smijenjeni svi akteri afere snimak i iz Vlade i iz parlamenta i da im se uskrati imenovanje na javne funkcije u naredne četiri godine.

To je potvrdio za naš radio Koča Pavlović iz Pokreta za promjene koji očekuje podršku SDP-a.

"Želimo da im pružimo još jednu šansu i da predložimo jednu rezoluciju u kojoj bi parlament sada post festum konstatovao jasnu političku odgovornost određenih aktera afere 'Snimak'. Ta politička odgovornost je nesporna i to se pokazalo i tokom rada odbora", kaže Pavlović.

Nepoznavanje parlamentarizma

U rezoluciji će biti navedeno da Skupština poziva DPS da odmah pokrene postupak razrešenja funkcija poslanika zbog protivzakonitog djelovanja i zloupotrebe državnih resursa kao i nepoštovanja Zakona o parlamentarnoj istrazi i Anketnog odbora, biće navedeno u predlogu Demokratskog Fronta, objavio je dnevni list Dan, a uz to tražiće da Skupština pozove DPS da pokrenu postupak razrešenja premijera Mila Đukanovića, i njegovih najbližih saradnika u Vladi.

Komentarišući ovu inicijativu, Miodrag Vuković iz DPS-a smatra da je nevjerovatno i nepoznato u parlamentarizmu da se rezolucijama traži odgovornost poslanika.

"Nevjerovatno je ili pokazuje totalno neznanje ljudi iz naše alternative, što je kompromitujuće za parlament koji slovi za instituciju koja je državni organ. Poslanik je zaštićen osnovnim aktom a to je sve da postoji neka krivica, a ne postoji jer je sve simulirano i izmišljeno, postoji njegov imunitet u vrijeme vršenja njegove poslaničke funkcije. Drugo je i to što se rezolucijom utvrđivati odgovornost članova izvršne vlasti jer postoje procedure predviđene Ustavom kako se utvrđuje odgovornost članova izvršne vlasti. To je budalaština jedna kojoj nema ravne", komentariše Vuković.

Koča Pavlović je svjestan da DPS neće prihvatiti odgovornost:

"Njima ne pada na pamet da utvrde odgovornost vlastitih funkcionera. Oni od početka tvrde sa samog vrha DPS-a onda i od svojih eksponenata u tužilaštvu da je afera iskonstruisana i prosto ne prihvataju ono što jeste stav EU. Sada je gospodin Krivokapić u situaciji kada mora da se opredijeli da li je za to da Crna Gora nastavi eu integracije i ispuni zahtjeve koji dolaze iz Brisela ili će i dalje da bude vodonoša jedne političke elite, jednog režima koji je očigledno na zalasku političke karijere", kaže Pavlović.

Miodrag Vuković vjeruje da je utvrđivanje odgovornosti okončano Anketnim odborom:

"Anketni odbor je završio posao. Da li je neko zadovoljan ili ne kako je završen posao to je drugo pitanje. Ne može se o istoj stvari suditi dva puta zato što je neko nezadovoljan. Onda bi do besmisla doveli sve pravne procedure i taj proces bi trajao do beskonačnosti", konstatuje Vuković.
XS
SM
MD
LG